Index Vakbarát Hírportál

Huszonöt embert végezhetnek ki Vietnamban egy többéves földvita miatt

2020. szeptember 8., kedd 17:17

A vietnami hatóságok 25 embert vádoltak meg azokkal az összecsapásokkal kapcsolatban, amelyek a Hanoihoz közeli Dong Tam falujában robbantak ki, és három rendőr, valamint egy 84 éves helyi vezető halálához vezettek.

Idén január 9-én háromezer rendőr vonult ki a településre, hogy egy katonai építkezési terület miatt folyó vitába beavatkozzanak. A kormányzat még 2017-ben sajátított ki magánbirtokokat, hogy körbekeríthessenek egy környékbeli katonai repülőteret. Szakértők szerint a hasonló viták Vietnamban meglehetősen gyakoriakká váltak a névleg kommunista állam homályos jogi szabályozásai miatt.

A falusi szemtanúk elmondása szerint  a hajnali háromkor megjelenő kormányzati erők botokkal, lőfegyverekkel és könnygázgránátokkal felszerelkezve az egyik falusi vezető, Le Dinh King házát vették támadás alá.

A szemtanúk elmondásait összegezve Phan Doam Trang újságíró és aktivista elmondta: 

Amint az erőszakos cselekmények elkezdődtek, a rendőri erők lyukat robbantottak Kinh házának tetejébe, miközben lőfegyverekkel és könnygázzal vették tűz alá az épületet. Ezzel párhuzamosan minden közlekedési utat lezártak a faluban, és kutyákkal vadászták le az úgynevezett „elkövetőket”. A helyi lakosok kövekkel és Molotov-koktélokkal támadtak vissza. A rendőri erők tökéletesen megsemmisítették a ház födémszerkezetét, és Kinh több mint harminc családtagját elhurcolták.

A hétfőn indult perben 25 embert vádoltak meg, egy 20 napig tartó nyomozás eredményeként. Kinh fiát és két unokáját gyilkossággal, a többi 22 személyt gyilkosságban való bűnrészességgel vádolják, ezekért a bíróság halálbüntetést is kiszabhat.

(Forrás: Radio Free Asia)

Rovatok