Index Vakbarát Hírportál

A britek szerint van esély rá, hogy nyolcadszori próbálkozásra sikerül megállapodni

2020. szeptember 8., kedd 06:49 | aznap frissítve

Az Egyesült Királyság kormányának a kilépési tárgyalásokon elsődleges célja, hogy szabadkereskedelmi megállapodást köthessen az EU-val. A megállapodással kapcsolatban már hét alkalommal tárgyalt a két fél, de érdemi előre lépés nem történt, kedden Londonban lesz a nyolcadik.

 Az Egyesült Királyság kormányának a kilépési tárgyalásokon elsődleges célja, hogy szabadkereskedelmi megállapodást köthessen az EU-val. A megállapodással kapcsolatban – írja az MTI – már hét alkalommal tárgyalt a két fél, de érdemi előre lépés nem történt, kedden Londonban lesz a nyolcadik forduló.

A brit tárgyalóküldöttség vezetője, David Frost a keddi tárgyalás előtt a következőket nyilatkozta:

Még mindig van idő arra, hogy Nagy-Britannia és az Európai Unió megállapodásra jusson a jövőbeni kétoldalú kapcsolatrendszer feltételeiről, de ehhez az szükséges, hogy az EU reálisabban álljon hozzá a tárgyalásokhoz.

Frost hétfő este kiadott nyilatkozatában megerősítette, hogy egy olyan két oldalú szabadkereskedlmi megállapodást szeretnének, amit más országokkal is kötött már az unió, például Kanadával. Frost szerint ugyanakkor elérkezett az ideje, hogy az EU felismerje, hogy az Egyesült Királyság szuverén ország. Hétfőn Boris Johnson, a brit kormányfő is azt nyilatkozta, hogy  szuverenitásukat képviselő kérdésekben nem ismer kompromisszumot. 

A brit tárgyalóküldöttség vezetője szerint ha az EU és Nagy-Britannia nem képes megállapodni az átmeneti időszak lejárta, december 31. előtt akkor a két fél közötti kereskedelem a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) általános szabályrendszere szerint fog folyni. Frost szerint a kedden kezdődő nyolcadik tárgyalási fordulón még mindig van esély megállapodni az EU-val. Johnson hétfői nyilatkozatában elmondta, hogy a október 15-i EU csúcsértekezletig meg kell állapodniuk, különben esélytelen, hogy az átmeneti időszak lejárta előtt. 

Rovatok