Index Vakbarát Hírportál

Kína saját globális adatbiztonsági kezdeményezéssel állt elő

2020. szeptember 8., kedd 09:37 | aznap frissítve

Ellensúlyozandó az USA Clean Network elképzelését, melyben adatbiztonsági okokra hivatkozva korlátoznák a kínai eredetű technológia felhasználását, Kína bejelentette hogy saját globális adatbiztonsági elképzelését – írja a Wall Street Journal. A hivatalosan Globális Adatvédelmi Kezdeményezésnek  nevezett csomagban az kezdeményezés szerint az adatok biztonságáról a résztvevő országok „átfogó, objektív és bizonyíték alapú" módon döntenének az újság által idézett előterjesztés szerint.

A kezdeményezés felkéri a résztvevőket, hogy ne használjanak „tömeges megfigyelési módszereket más országok ellen”, valamint felszólítja a tech cégeket, hogy

„ne építsenek be a felhasználók adatait illegálisan megszerző, illetve eszközeiket ellenőrző, vagy kezelő kiskapukat (backdoor) rendszereikbe, szoftvereikbe”.

Vang Ji (Wang Yi) kínai külügyminiszter egy kedden Pekingben zajló konferencián jelenti be a kezdeményezést.

kiszivárgott Információk szerint kínai diplomaták  előzetesen már több ország vezetését is felkeresték, hogy támogassák az ötletet. 

Donald Trump elnök nemrégiben nemzetbiztonsági okokra hivatkozva korlátozta több kínai cég egyesült államokbeli működését, és bejelentette a Clean Network kezdeményezést, amely a gyanú szerint cyberfenyegetést jelentő kínai cégek kiszűrésére irányul. Mindezeken felül Trump hétfőn felvetette, az amerikai és kínai gazdaságok teljes szétválasztását, arra utalva,

hogy az USA nem veszÍtene pénzt, ha a világ két legnagyobb gazdasági hatalma nem üzletelne egymással. 

Rovatok