Index Vakbarát Hírportál

Az Európai Unió 400 gyerek áttelepítését segíti Leszbosz szigetéről

2020. szeptember 9., szerda 21:10

Bár sérültjei nincsenek a  szerda éjjel kiütött tűzvésznek, a moriai menekülttábor szinte teljesen megsemmisült. Valószínűsítik, hogy gyújtogatás történt. Emiatt hajléktalanná vált több mint 12 ezer ember, köztük négyszáz olyan gyermek, aki felnőtt kísérő nélkül érkezett.

Az Európai Unió nem sokkal az eset után bejelentette, hogy anyagiakkal segíti az átszállításukat a szárazföldre. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke közölte: az EU kész további támogatást nyújtani. 

David Sassoli, az Európai Parlament elnöke szolidaritásra szólította fel az uniós tagországokat. Heiko Maas német külügyminiszter az EU Tanácsának soros elnökségét képviselve kiállt amellett, hogy a leégett tábor egykori lakói átvételével is segíteniük kell Görögországot.

A lehető leggyorsabb segítséget kell nyújtani Görögországnak, beleértve azt is, hogy segítőkész uniós tagállamok befogadják a humanitárius katasztrófa által sújtott menekülteket.

Martina Fietz berlini helyettes kormányszóvivő hozzáfűzte, hogy a német kabinet figyelemmel kíséri a fejleményeket, amelyek ismét megmutatták, hogy sürgősen ki kell dolgozni egy európai megoldást az Európai Unió területére belépő menedékkérők ügyére.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke felkérte Margaritisz Szkínász görög származású uniós biztost, hogy utazzon a helyszínre. Twitter-üzenetben pedig azt írta, hogy testülete számára prioritás a fedél nélkül maradtak biztonsága.

Az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal bejelentette, hogy a károk miatt felfüggeszti operatív tevékenységeit a helyszínen.

Rovatok