Index Vakbarát Hírportál

Brit tudósok a koronavírus-járvány második hullámáról

2020. szeptember 9., szerda 16:03

A brit kormány tudományos szakértői erős figyelmeztetéseket adtak a brit kormánynak az esetek növekedése miatt. A Válságkezelő Tudományos Szakértői Csoport (Scientific Advisory Group for Emergencies) egyik tagja, John Edmunds professzor azt nyilatkozta, hogy az esetek száma már exponenciálisan nő Nagy-Britanniában.

Anglia helyettes főorvosa, Jonathan Van Tam professzor azt mondta: az emberek túlságosan „elengedték” magukat, és jobb lenne, ha újra komolyan vennék a járványt. A helyettes főorvos szerint a második hullám megfertőzöttjei között kiemelkedő a 17 és 21 év közöttiek száma. Ez a helyzet szerinte azért lehet fokozottan veszélyes, mert azokon a helyeken, ahol a fiatalabbak körében növekszik a fertőzésszám, rajtuk keresztül könnyedén átszűrődik az idősebbekhez is, ami komoly közegészségügyi leterheltséget jelenthet.

A tény, hogy a 17 és 21 év közöttiek nem betegednek le a vírustól, csupán annyit jelent, hogy ők szerencsések. Ugyanakkor könnyen elfeledkeznek a vírus jelentette veszélyről és arról, hogy ők is potenciális terjesztők, mivel rájuk nézve nincs súlyos következménye, és gyakran tünete sincs, ha elkapják.

– mondta a BBC-nek Van Tam professzor.

A brit kormány adatai szerint hétfőn 2948 új esetet jelentettek be.

A vírus újra terjed. Nem gondolom, hogy elértük azt a pontot, ahol képesek vagyunk kontrollálni a járvány terjedését és megengedhetjük a gazdaságnak, hogy visszatérjen valamilyen szintű normalitás

– nyilatkozta Edmunds. 

(Borítókép: Maszkban sétáló emberek a londoni Waterloo állomáson 2020. szeptember 7-én. Fotó: Toby Melville / Reuters)

Rovatok