Index Vakbarát Hírportál

Fegyverarzenált foglaltak le Belgium több városában

2020. szeptember 9., szerda 13:02

Csaknem négyszáz lőfegyvert foglaltak le a hatóságok egy illegális fegyverkereskedelem felszámolását célzó művelet során Brüsszel környékén és Belgium több városában. Tíz embert előállítottak, köztük egy rendőrt – írta a La Libre Belgique. Eszerint az előállítottak között a fegyverek beszerzésében és eladásában jártas kereskedők mellett fegyverszakértők is vannak, akik az eszközök javításában, átalakításában vagy a hatóságok által működésképtelenné tett fegyverek visszaalakításában segédkeztek.

Az egy időben tizenhat helyszínen – a Brüsszel külvárosainak számító Watermael-Boitsfort, Laeken, Auderghem, illetve a főváros közelében található Waterloo, Braine-l'Alleud, Braine-le-Comte, Lasne, Ath, Tubize, valamint az ország keleti felében fekvő Verviers-ben – végzett művelet során 374 különböző típusú fegyvert, mintegy 400 kilogramm lőszert és gránátokat találtak. Ezek mellett több luxusautót is lefoglaltak, amelyeket a fegyverek szállításához használtak, illetve a létrejövő vagy meghiúsuló üzletek fedezeteként szolgáltak. 

Belgiumban több terrortámadás is történt az elmúlt években, 2018 májusában több ember halt meg egy merényletben Liege-ben. A 2015 novemberében Párizsban elkövetett, 129 ember halálát követelő terrorakció szálai is Brüsszelbe vezettek.

Rovatok