Index Vakbarát Hírportál

Rosszul lett egy tesztalany, felfüggesztették az oxfordi koronavírus-vakcina tesztelését

2020. szeptember 9., szerda 09:18

Felfüggesztették brit–svéd tulajdonban lévő az AstraZeneca gyógyszergyár koronavírus elleni vakcinájának tesztelését, miután az egyik tesztalanynál súlyos egészségügyi probléma lépett fel – adta hírül a Stat News. A beteg várhatóan meggyógyul.

A szabványos felülvizsgálati eljárás miatt szüneteltetik a beoltást, lehetőséget biztosítva ezzel a biztonsági adatok ellenőrzésére – fogalmazott a cég egyik szóvivője. 

Hozzátették, állítólag rutinintézkedésről van szó.

„A nagyobb kísérletsorozatokban véletlenszerűen felléphetnek megbetegedések, amelyeket azonban független oldalról alaposan meg kell vizsgálni” – közölte a cég. Hozzáfűzték, hogy fel fogják gyorsítani a vizsgálatot, hogy az oltóanyag engedélyeztetési eljárása a lehető legkisebb mértékben húzódjon csak el. A cég hozzátette: a cél éppen annak megállapítása, hogy az egészségügyi problémát a vakcina okozta-e.

Egyedi esetről van szó a klinikai tesztelés harmadik szakaszának több tízezer résztvevője közül.

A The New York Times egy jól értesült forrástól úgy tudja, hogy az egészségügyi probléma gerincvelő-gyulladást takar, amelyet vírusfertőzés is okozhat.

Az AstraZeneca által fejlesztett AZD1222 vakcina egy legyengített csimpánz-influenzavíruson alapul, amely megdolgoztatja az immunrendszert, hogy fertőzés esetén ártalmatlanítsa a koronavírust.

A Stat News szerint a tesztelés felfüggesztése kihatással lesz az AstraZeneca egyéb oltóanyagainak teszteléseire, illetve más védőoltásgyártók klinikai vizsgálataira is.

Az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem által kidolgozott koronavírus elleni védőoltást többek között az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában tesztelik.  

Kilenc amerikai és európai vakcinagyártó kedden biztosított mindenkit arról, hogy betartja a biztonsági és hatékonysági szabványokat. Az AstraZeneca, a Pfizer, a GlaxoSmithKline, a Johnson & Johnson, a Merck & Co, a Moderna, a Novavax, a Sanofi és a BioNTech elkötelezték magukat, hogy a vakcinafejlesztésben betartják a tudományos folyamat integritását, miután egyre több aggály merült fel, hogy az oltóanyag gyorsabb kifejlesztése érdekében politikai nyomásra a biztonsági szabványok esetleg csorbát szenvedhetnek. Mindenekelőtt Donald Trump amerikai elnök hangoztatja, hogy az év végéig, de lehet, hogy a november 3-i elnökválasztásig meglesz az oltóanyag.

(Borítókép: Az AstraZeneca épülete Sydneyben. Fotó: Lisa Maree Williams / Getty Images)

Rovatok