Index Vakbarát Hírportál

Takács Szabolcs lehet az új washingtoni nagykövet

2020. szeptember 9., szerda 15:28

Politikai háttérrel is rendelkező, tapasztalt karrierdiplomata, volt államtitkár a külügyi tárca kiválasztottja az egyik legfontosabb nagyköveti posztra, tudta meg az Index. Washingtonban azóta üres a misszióvezetői poszt, hogy Szabó László a Mediaworks lapkiadó vállalat elnök-vezérigazgatói posztjára tért haza. Takács Szabolcs már az amerikai elnökválasztás után, 2021-ben kezdheti meg a munkát az amerikai fővárosban.

Lezárult a Külgazdasági és Külügyminisztériumban (KKM) a leendő washingtoni nagykövet kiválasztásának folyamata; a tárca Takács Szabolcsot javasolja Orbán Viktor miniszterelnöknek – tudta meg az Index megbízható külügyi forrásból. Úgy tudjuk, a 49 éves, fideszes kötődésű karrierdiplomata mellett szólt, hogy politikailag fajsúlyos posztokat is betöltött, így volt külügyi államtitkár és a Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség elnöke is. 

Megkerestük a KKM sajtóosztályát és Takács Szabolcsot is, meg tudják-e erősíteni értesülésünket; választ egyelőre nem kaptunk. De úgy tudjuk, a Bem rakparton már közismert, hogy ő vezetheti majd a washingtoni magyar nagykövetséget. A poszt a tavasszal, akkor üresedett meg, amikor az előző nagykövet, Szabó László lemondott, mert – mint később kiderült – elfogadta a Mediaworks lapkiadó vállalat elnök-vezérigazgatói posztját. 

Ezt követően, Szijjártó Péter miniszter helyettesét, Magyar Leventét is emlegették a misszióvezetői poszt várományosaként, de ezt a tárca cáfolta. Takácsot lehetséges ENSZ-képviseletvezetőként is emlegették korábban. 

Miniszterek is lettek képviseletvezetők

A washingtoni nagyköveti poszt annyira fontosnak számít, hogy olyanok is betöltötték, mint Jeszenszky Géza vagy Somogyi Ferenc, akik korábban miniszterek is voltak. Szabó László pedig kinevezése előtt miniszterhelyettes volt. 

A washingtoni magyar nagykövetséget jelenleg ügyvivő irányítja. A jelöltet az Országgyűlés külügyi bizottságának kell meghallgatnia, majd megbízást kap, és hazánk a fogadó ország, az Egyesült Államok diplomáciai beleegyezését, úgynevezett agrément-ját kéri, hogy nincs kifogásuk a személye ellen. 

Úgy tudjuk, a Bem rakparton arra az eshetőségre is készülnek, hogy Donald Trumpot újraválasztják novemberben, de arra is, hogy demokrata kihívója, Joe Biden lesz a következő amerikai elnök 2021 januárjától. A leendő magyar nagykövet már a következő elnöki ciklus alatt kezdheti meg a munkáját. 

Rovatok