Index Vakbarát Hírportál

Szakértői jelentés a jemeni jogsértésekről – az ENSZ felelősségre vonást sürget

2020. szeptember 10., csütörtök 08:33

Kémek, ápolók, őrök és egy harci kommandó tagjai lettek azokból a tinilányokból, akiket a jemeni polgárháborúban vetettek be. Több mint harminc olyan esetet dokumentáltak, amikor 13 és 17 év közötti lányokat kényszerítettek a seregbe, ami különösen furcsa az ultrakonzervatív Jemenben. Közülük tizenkettő ellen valószínűleg nemi erőszakot is elkövettek. 

Ezt tartalmazza az  a szakértői jelentés,  amelyet a z ENSZ  Emberi Jogi Tanácsának megbízására készítettek a 2014-ben indult háborúban elkövetett jogsértésekről. A  világszervezet  szerint most –.

A szemben álló felek továbbra sincsenek tekintettel a nemzetközi jogra, a jemeni emberek életére, méltóságára és jogaira, miközben külföldi államok - köztük Nagy-Britannia, Kanada, Franciaország, Irán és az Egyesült Államok - folyamatos fegyverszállítással állandósítják a konfliktust

- olvasható a most nyilvánosságra hozott dokumentumban, amely a háború elszenvedőinek több mint 400 beszámolóján alapul. 

Leírják, hogy a jemeni gyerekek milyen sokat szenvedtek attól, hogy megtagadták tőlük alapvető emberi jogaikat, köztük a tanuláshoz való jogot, és ehelyett a harcolók közé kellett állniuk, ahol a legkülönbözőbb módokon erőszakoskodtak velük.     

Az ENSZ-csoport 259 olyan esetet dokumentált, amelyben gyerekeket fegyveres harcra kényszerítettek az ellenségeskedő felek. Az Irán támogatta, síita húszi lázadók már hétéves korukban elrabolták vagy elraboltatták a fiúkat az iskolákból, szegénynegyedekből és táborokból, vagy megvették őket szüleiktől. 

A szakértőket tavaly és az idén már nem engedte be Jemenbe a szaúdi vezetésű nemzetközi katonai koalíció, holott az elvben a nemzetközileg elismert szanaai kormány szövetségese. Ennek az is az oka lehet, hogy a három tényfeltáró szerint a jemeni konfliktusban egyik fél sem ártatlan, mindegyik súlyosan sértette az emberi jogokat, sőt esetenként háborús bűncselekményt is elkövettek.  Kamel Dzsendubi, a  csoport vezetője hangsúlyozta, hogy ez nem hagyható annyiban.

A nemzetközi közösségnek felelőssége van abban, hogy véget vessen az elkövetők büntetlenségének, és nem szabad szemet hunynia a jemeni jogsértések felett. A súlyos bűncselekmények elkövetőit a Nemzetközi Büntetőbíróság elé kell állítani.

Rovatok