Index Vakbarát Hírportál

Vittem apám nőjét: Sarkozy felesége is főszereplő a botránykönyvben

2020. szeptember 10., csütörtök 22:00

Esküvőjére attól a Nicolas Sarkozytől kap sajtharangot nászajándékba, aki később elszereti tőle a következő párját, a szupermodell Carla Brunit. Utóbbit viszont ő maga a saját apja kezéről üti le: a párizsi elit szenvedélyességéről és belterjességéről egyszerre árulkodik Raphaël Enthoven, ismert francia közíró új botránykönyve.

Sok pénzért vetkőzött, és még többért öltözött az a ma már 52 éves, olasz származású egykori manöken, akit mindenki ismer a francia közéletben – a rossz nyelvek szerint főleg a férfiak. Carla Bruni akkor lépett szintet a párizsi társasági életben, amikor Nicolas Sarkozy jobbközép köztársasági elnök (2007-2012) oldalán first lady, vagy ahogy a franciák mondják, première dame, az ország első asszonya lett. De a mai napig kísért az énekes-dalszerzőként is karriert befutott Bruni–Sarkozy viharos párkapcsolati múltja – ha bárki már feledné ezt, emlékezteti most egykori szerelme, Raphaël Enthoven ügyeletes botránykönyve, amelyet a kiadó jó érzékkel a nyár végére, a vakáció utánra időzített. Ez akkor is így van, ha a párizsi sajtóvisszhangok szerint éppenséggel Bruni a leginkább megkímélt szereplője az asszonynál nyolc évvel fiatalabb Enthoven Le temps gagné, azaz A megnyert idő címet viselő önéletrajzi kötetének.

Ez persze nem is meglepő annak fényében, hogy az egymással az ezredfordulón megismerkedett pár tagjai – Raphaël még bőven a húszas éveit taposta ekkor – életük egyik legnagyobb szerelmét kapták később a másiktól.

Kapcsolatuk hét évén át tartott, közös gyermekük, Aurélien nemrég lett felnőtt. Az időközben esszéistaként és műsorvezetőként ismertté vált párizsi elitértelmiségi fiatalember „megtestesült álomként” írja le a Torinóban született olasz–francia hírességgel való kapcsolatát, akivel az „eksztázis végtelenségét” élték át közösen. 

Bruni pedig dallal állított emléket egykori szerelmének; ez arról szól: már a fiatalember nevétől is el van olvadva. 

Ám, ahogy az Párizsban lenni szokott, egy szerelem sem tart örökké: mindenkinek a helyébe lép valaki más az örök párkapcsolati körforgásban. És ennek a kiteregetése nem mindenkinek van az ínyére. Jean-Paul Enthovennek, Raphaël 71 éves apjának egyszerűen túl soknak bizonyult az ötszáz nyomtatott oldalba csomagolt kitárulkozás: az idős filozófus sms-ben szakította meg a kapcsolatot a fiával. 

Gyászolok. Összetört a szívem… Nem szeretem, ha nyilvánosan így kiteregetik az emberek magánéletét… Van-e bárkinek is joga hozzá, hogy beleegyezésünk nélkül, a saját élvezetére letépje rólunk a maszkot, amelyre bármelyikünknek szüksége lehetett élete során? 

– fakadt ki az idősebb Enthoven a párizsi Le Figarónak.  Raphaël mostohaapja, a féltestvér Judith Beller atyja, Isi Beller ennél is továbbment: 70 ezer euróra pereli   rágalmazásért az ifjabb Enthovent, mert nehezményezi a róla leírtakat. 

Papíron még biztosan 

Az apa haragjában rendezetlen családi számlák is szerepet játszhatnak. Az 1990-es években Carla Bruni az apa párja volt egy ideig, így  Raphaël az ő kezéről ütötte le a nőt. Ekkor a fiú – szemtelenül fiatalon – még Justine-Juliette Lévy, Bernard-Henri Lévy világhírű francia filozófus lányának férje volt; elhagyott neje később kis híján belepusztult a szakításba, súlyos depresszióval küszködött. 

De a francia isten sem ver bottal.

Amikor – mint most kiderült – Nicolas Sarkozy, még Neuilly-sur-Seine, sikkes Párizs környéki előváros jobbközép polgármestereként sajtharangot adott nászajándékba az Enthoven fiú és a Lévy lány esküvőjére, ez újabb nagy vihar előszele volt. Az apai ágon magyar származású politikus lesz ugyanis bő évtizeddel később Carla Bruni új párja, ő pedig az akkor már francia köztársasági elnök Sarkozy harmadik felesége. 

Még ma is együtt vannak; közös lányuk a nyolcéves Giulia Sarkozy. Papíron biztosan még együtt.  

 

Rovatok