Index Vakbarát Hírportál

Harminc év múlva több mint egymilliárd menekült lesz

2020. szeptember 10., csütörtök 11:32

A túlnépesedésre, az élelemhez és a vízhez való hozzáférés hiányára, illetve a természeti katasztrófákra figyelmeztet egy friss tanulmány, amely állítja: 2050-ig több mint egymilliárd ember kell, hogy elhagyja otthonát. 

Az Institute for Economics and Peace (IEP) kutatóintézet elemzéséről a Kitekintő írt cikket. Az elemzés abból indul ki, hogy 30 év múlva, tehát 2050-re a világ népessége közel tízmilliárdra nő, ennek következtében pedig kiéleződik a verseny az erőforrások megszerzéséért, feltüzelve a nemzetek közötti konfliktusokat is. Ennek következménye – állítja a tanulmány –, hogy 1,2 milliárd ember kényszerül majd elhagyni az otthonát. A jelenség 

Közép-Ázsia, a Közel-Kelet és Afrika szubszaharai térségének kiszolgáltatott részeit érinti. 

Kiemelték, hogy csak 2019-ben mintegy 30 millió ember hagyta el otthonát egy jobb élet reményében. A tömeges elvándorlás nagyobb menekülthullámhoz vezet, amelynek hatalmas társadalmi és politikai hatásai lesznek az IEP alapítója szerint. 

Az elemzés rávilágít, hogy 2050-re még a stabil országok is sérülékennyé válhatnak, hiszen a klímaváltozás vagy a vagy a vészesen fogyó vízkészlet bizonyos formában a világ összes országára hatással lehet. 

Rovatok