Index Vakbarát Hírportál

Több mint 1000 kínai diák tartózkodási engedélyét vonta vissza az USA

2020. szeptember 10., csütörtök 12:51 | aznap frissítve

Több mint 1000 kínai diák és kutató tartózkodási engedélyét vonták vissza az amerikai hatóságok, amit azzal a feltételezéssel indokoltak, hogy az érintettek kapcsolatban állnak a kínai hadsereggel. Donald Trump amerikai elnök még májusban adott ki egy nyilatkozatot, melyben kínai állampolgárokat vádolt azzal, hogy adatokat és szellemi termékeket próbálnak ellopni. Csao Li-csien, kínai külügyminisztérium szóvivője politikai üldözésnek és faji alapú diszkriminációnak nevezte az amerikai akciót. A 2018–19-es tanévben közel 370 000 kínai diák tanult amerikai egyetemeken. 

A külügyminisztérium szóvivője azt közölte, hogy csak olyan hallgatók és kutatók vízumát vonták be, akik jelentős kockázatot jelentenek. Mint elmondta,

továbbra is tárt karokkal várjuk azon kínai diákokat és tudósokat, akik nem támogatják a Kínai Kommunista Párt katonai dominanciára vonatkozó terveit. 

Washington rendszeresen ipari és üzleti kémkedéssel vádolja Kínát. Az Egyesült Államok július 22-én váratlanul elrendelte Kína houstoni főkonzulátusának bezárását. Amerikai tisztségviselők a houstoni konzulátust kémkedéssel vádolták, a külügy pedig amerikai szellemi tulajdon, valamint személyes adatok védelmével indokolta az intézkedést. Kína válaszul még ugyanazon a héten elrendelte az USA csengtui főkonzulátusának bezárását.

A két ország közötti vízumháborúról szóló korábbi cikkünket itt olvashatják.

Rovatok