Index Vakbarát Hírportál

Pompeo nekiment Kínának, az amerikai külügy finomított

2020. szeptember 10., csütörtök 09:35

Washington a délkelet-ázsiai államok mögött áll a vitatott hovatartozású Dél-kínai-tenger ügyében – jelentette ki az a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) tagországaihoz intézett csütörtöki videóüzenetében Mike Pompeo amerikai külügyminiszter. Pompeo egyben határozott fellépésre szólította fel az érintett országokat Peking „megfélemlítő magatartásával” szemben.

Ne hagyják a Kínai Kommunista Pártot átgázolni rajtunk és a népeinken! (...) Folytassák, amit elkezdtek! Ne csak beszéljenek, cselekedjenek is!

– fogalmazott a külügyminiszter. Szavait később finomította a washingtoni külügyminisztérium,  egyik szóvivőjük úgy fogalmazott, hogy Pompeo a vitás kérdések békés úton való rendezésére gondolt.

A videóüzenetben Pompeo azért is bírálta Kínát, mert szerinte az ázsiai ország nem tartja tiszteletben sem a demokratikus értékeket, sem más országok szuverenitását.

Noha az Egyesült Államoknak nincs területi követelése a térségben, a Trump-adminisztráció nemrég szankciókat vezetett be olyan kínai tisztségviselőkkel szemben, akiket felelősnek tart Peking fokozódó fegyverkezéséért a térségben. Feketelistára tett továbbá több kínai céget is, amelyek szerinte segítettek a Kínai Kommunista Pártnak mesterséges szigetek létrehozásában a Dél-kínai-tengeren. Washington katonai provokációként értékeli a szigetek létrehozását, amelyeken a kínai hadsereg támaszpontokat hoz létre.

Az Egyesült Államok egyúttal hadihajókat és harci repülőgépeket is küldött a térségbe azzal az indokkal, hogy biztosítsa a szabad hajózást a tengeren.

Kína magának követeli a fontos kereskedelmi útvonalnak számító, és a tenger alatt feltételezhetően jelentős kőolaj- és földgázkincset rejtő Dél-kínai-tenger nagy részét, amelyre azonban az ASEAN országai közül Brunei, Malajzia, Vietnam és a Fülöp-szigetek, valamint Tajvan is igényt tart.

Pompeo szavait a kínai külügyminisztérium egyelőre nem kommentálta. Korábban Peking hangsúlyozta, meg fogja védeni érdekeit a térségben, s azt rótta fel Washingtonnak, hogy beavatkozik a régió ügyeibe.

Rovatok