Index Vakbarát Hírportál

A Twitter megjelöl és törli az álhíreket az amerikai elnökválasztásról

2020. szeptember 10., csütörtök 21:17

Az AP hírügynökség írja, hogy mikroblog-szolgáltató új irányelv alapján megjelöli vagy törli azokat a bejegyzéseket, amelyeknek célja megingatni a választási folyamat tisztességébe vetett közbizalmat. Olyan posztokról van szó, amelyek a választási csalást, a szavazólapok meghamisítását pedzgetik, vagy éppen hamis állításokat tesznek a választás kimeneteléről. 

Az új intézkedések szeptember 17-én lépnek hatályba, néhány héttel a november 3-i amerikai elnökválasztás előtt. 

Az AP megjegyezte, hogy sok amerikai levélben akarja leadni a voksát a koronavírus-járvány miatt, a közösségi oldalak pedig így próbálják megelőzni a levélszavazatokkal kapcsolatos álhíreket.

A szóban forgó álhírnarratíva szerint a postai úton történő voksolás lehetőséget nyújt a szavazatok manipulálására, a választás elcsalására. Ennek lehetőségével maga az amerikai elnök is riogatott, aki - megfigyelők szerint - ezzel próbálja előre indokolni esetleges választási vereségét. 

A Twitter azonban be is keményített az amerikai elnökkel szemben, és május óta megjelöli Donald Trumpnak azok a tweetjeit, amelyeknek tartalma nem felelnek meg a valóságnak. A San Francisco-i internetes vállalat új intézkedései alól Joe Biden sem mentesül. Ha valamelyik elnökjelölt, vagy éppen a kampánystáb félrevezető állításokat tesz a választási eredményről, a poszt láthatóságát csökkentik, majd retweetelhetetlenné válik.

Megjegyzendő, hogy a levélszavazatok megszámlálása miatt várhatóan a megszokottnál később fogják összesíteni az eredményeket, azaz később derül ki, ki nyerte a választást.

Habár az új Twitter-irányelv az amerikai elnökválasztásra összpontosít, a felhasználóinak a 80 százaléka nem amerikai, így az intézkedéseket globálisan fogják alkalmazni. 

A címkézést a Twitter azonban nem ma kezdte. Egy hónapja jelentette be, hogy megjelöli azokat a fiókokat, amelyek kormányokhoz köthetőek. Tehát egy orosz állami hírügynökségnél feltünteti, hogy az orosz államhoz kötődik, az amerikai elnök hivatalos @POTUS fiókjánál pedig jelzi, hogy kormányzati fiókról van szó. 

A Facebook a Twitterrel szemben visszafogottabb. A legnagyobb közösségi oldal egy héttel a választás napja előtt korlátozni fogja az új politikai hirdetéseket, és törölni fogja a választással és a Covid-19-cel kapcsolatos félrevezető tartalmakat. Emellett a hivatalos választási eredményeket fogja mellékelni az elnökjelöltek vagy kampánystábjaik posztjai mellé abban az esetben, ha idő előtt bejelentik győzelmüket. 

Rovatok