Index Vakbarát Hírportál

Trump tudta, hogy halálos veszélyt jelent a Covid, mégis elbagatellizálta

2020. szeptember 10., csütörtök 06:45

Az amerikai elnök elismerte, hogy tisztában volt a koronavírus jelentette veszéllyel, de elbagatellizálta, mert el akarta – derül ki a Watergate-botrányt felgöngyölítő Bob Woodward sztárújságíró új, „Düh” (Rage) című könyvéből. Woodward azt állítja, hogy az amerikai elnök már hetekkel korábban az első igazolt fertőzéses halál előtt tudatában volt annak: az újt típusú koronavírus veszélyes, légi úton terjed, erősen ragályos, és jóval halálosabb az influenzánál. Nyilvánosan mégis alábecsülte a fenyegetést – írja az interjúk sorozatára támaszkodó könyvében Woodward a CNN jelentése szerint

Veszélyes cucc

– mondta Trump az újságírónak február 7-én, miután Hszi Csin-ping (Xi Jinping) kínai elnök beszélt telefonon.

Oh, leginkább, ööö, a vírusról beszéltünk. Szerintem ő meg fogja oldani, de tudod, ez egy nagyon furfangos helyzet

 – válaszolta Trump. 

 

Woodward könyvében az amerikai államfő kijelenti, hogy az elnök dolga a haza védelme. Ennek ellenére februárban elmondta az újságírónak, hogy tud a vírusról, majd márciusban bevallotta, hogy szándékosan titkolta el a nyilvánosság elől azt, amit tud. 

Mindig is el akartam bagatellizálni. Most is el akarom, mert nem akarok pánikot kelteni 

– mondta a márciusi interjúban, amelyet más interjúrészletek mellett a CNN cikkében meg is lehet hallgatni.

Az újságíró arról is ír könyvében, hogy január 28-án Robert O'Brien nemzetbiztonsági tanácsadó figyelmeztette Trumpot, hogy a járvány jelentheti a legnagyobb nemzetbiztonsági fenyegetést az országra az elnöksége alatt. Woodward május 6-án megkérdezte Trumpot, hogy emlékszik-e a nemzetbiztonsági tanácsadója szavaira? Válasza az volt, hogy

nem. 

Az amerikai műsorszóró emlékeztetett, hogy Trump számos alkalommal úgy beszélt nyilvánosa a vírusról, hogy nem jelent nagy veszélyt, majd egyszer csak felszívódik, és minden rendbe fog jönni. Azt is megjegyezte szakértőkre hivatkozva a CNN, hogy több ezer életet meg lehetett volna menteni, ha az elnök február elején lezárásokat és szigorú járványügyi korlátozásokat vezet be, mint például a kötelező maszkviselés. 

(Borítókép: Tüntető kritizálja Donald Trump intézkedéseit a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban Sterlingben, Virginiában 2020. szeptermber 6-án. Fotó: Joshua Roberts / Reuters)

Rovatok