Index Vakbarát Hírportál

Orosz hackerek támadták a választási szervereket az elmúlt hetekben

2020. szeptember 11., péntek 09:41 | aznap frissítve

Oorosz hackerek csaknem 200 olyan szervert támadtak meg, amelyen keresztül az amerikai elnökválasztáshoz adatforgalom zajlik – írta a The Wall Street Journal a Microsoft bejelentésére hivatkozva csütörtökön. Támadás célpontjai voltak állami szervezetek éppúgy, mint a Republikánus és a Demokrata Párt konzultációs szervezetei.

De nemcsak az oroszok, hanem a kínaiak és az irániak is támadtak. Felismerhető egy mintázat, hogy az oroszok inkább a demokrata elnökjelölthöz, Joe Bidenhez közeli személyeket támadják, amíg a kínai és iráni beavatkozás célpontja egyértelműen a republikánus Donald Trump és csapata. 

A támadások többsége sikertelen volt, a kevés sikeres támadásról pedig a Microsoft figyelmeztetést küldött az áldozatoknak. 

Mai bejelentésünk egyértelművé teszi, hogy külföldi csoportok megsokszorozták erőfeszítéseiket a 2020-as választások befolyásolására, ahogyan azt előre jeleztük is

– írta hivatalos blogjában a cég.

Tom Burt, a Microsoft fogyasztói biztonságért felelős alelnöke rávilágított, kiemelten fontos, hogy a demokratikus folyamatok résztvevői a világ minden táján tudatában legyenek az internetes fenyegetéseknek,és minden lépést megtegyenek, ami csökkenti a kockázatot. A Microsoft szerint a hackerek az orosz katonai hírszerzéssel állnak kapcsolatban. Ugyanarról a csoportról van szó, amelyik 2016-ban feltörte a Demokrata Párt szervereités kiszivárogtatta a belső levelezést.

Rovatok