Index Vakbarát Hírportál

Csehországban is gyorsan terjed a koronavírus-járvány

2020. szeptember 12., szombat 10:29

Csehországban már 1447 új igazolt koronavírus-fertőzöttet szűrtek ki pénteken a laboratóriumi vizsgálatok. Ez hatvanöttel több mint az eddigi legmagasabb, egy nappal korábbi esetszám– olvasható a prágai egészségügyi tárca honlapján szombaton reggel megjelent legfrissebb adatokból. A napi új igazolt fertőzések száma kedden lépte túl első ízben az ezret, és azóta folyamatosan emelkedik.

Soha nem volt ilyen magas az aktív igazolt fertőzöttek száma. A 12 260 megbetegedett többségénél azonban enyhe a kór lefolyása. A kórházakban Covid-19-betegséggel jelenleg már 264 embert kezelnek, ami a duplája az egy hónappal ezelőtti számnak, több mint hatvan beteg állapota súlyos. Csehországban 450 ember halálát követelte eddig a járvány – idéz az MTI az adatokból. 

Március elsejétől, amikor az első fertőzöttet Csehországban regisztrálták, péntekig 33 860 koronavírus-fertőzöttet mutattak ki a laboratóriumi vizsgálatok. Az érintettek mintegy kétharmada már meggyógyult. A napi laboratóriumi tesztek száma az utóbbi időben 15 ezer körül mozog. A pozitív esetek aránya hétfőn öt százalék, csütörtökön pedig már kilenc százalék volt. A pénteki adatot még nem közölték.

Csütörtök óta a zárt termekben kötelező a védőmaszkok viselete. Eddig a maszkokat csak a tömegközlekedési eszközökben, egészségügyi intézményekben és hivatalokban volt kötelező viselni. A narancssárga, azaz a leginkább fertőzött régiókban a szórakozóhelyeket és a bárokat  éjfélkor be kell zárni.

A  cseh kormány szerdán úgy döntött, hogy a leginkább veszélyeztetett 60 év feletti állampolgároknak az állami tartalékalapból ingyen légzésvédőt (FFP2) és öt szájmaszkot küld. A belügyminisztérium közölte, hogy a küldeményeket a posta a jövő héten szállítja ki. A cseh külügyminisztérium honlapján közölt adatok szerint az egyre romló járványhelyzetre való tekintettel 11 ország - egyebek mellett Belgium, Dánia, Svájc, Írország - korlátozta a cseh állampolgárok beutazását vagy friss negatív koronavírus-teszttől tette függővé. 

A statisztikák szerint a százezer lakosra eső fertőzöttek számát tekintve a csehországi helyzettől már csak Spanyolországban, Franciaországban, Horvátországban, Romániában és Máltán rosszabb a helyzet - jelentette szombat reggel a cseh közszolgálati rádió.

Rovatok