Index Vakbarát Hírportál

Lengyelország segíti a fehérorosz informatikai vállalkozásokat

2020. szeptember 12., szombat 00:14

A lengyel kormány támogatói programot indított a belorusz informatikai szektor vállalkozói részére – adta hírül a lengyel kormány angol nyelvű weboldala. A programban részt vehetnek egyéni IT-szakemberek, startup-ok, kis-, közép- és nagyvállalatok egyaránt.

A startup-okat megcélzó pályázat első része a kiutazásban és a lengyel regisztrációban, a lakhatásban és az irodabérlésben segít. A következő etapban a cégek már részesülhetnek a lengyelek számára kiírt projekt támogatásokból. Akár több millió zlotyit is megpályázhatnak, ami több mint 80 millió forintnak felel meg.

Azok a természetes személyek, akinek mérnöki végzettségük van, illetve IT területen dolgoznak, gyorsított eljárásban kaphatnak lengyel munkavállalói vízumot. Ezen kívül a lengyel nagyvállalatok már külön ajánlatokkal várják a hamarosan megérkező belorusz szakembereket.

A kis-, közepes- és nagyvállalkozások számára konzultációs lehetőségeket kínálnak, illetve segítenek minél gyorsabban átszállítani a vállalat vagyonát, illetve segítik a kapcsolattartást a lengyel hatóságokkal, hivatalokkal.

„Nagyon fontos, hogy segítsünk azoknak, akik fejlődni akarnak, közöttük a fiatal, belorusz vállalkozóknak. Még soha ilyen fontos nem volt, mint ma, hogy kinyújtsuk kezünket a beloruszok felé” – idézi Jadwiga Emilewicz lengyel miniszterelnököt az orosz Tjournal hírportál.

A belorusz tüntetések után nem sokkal az orosz informatikusok elsőként tiltakoztak nyílt levélben a rendőri erőszak ellen. Ezt követően elkezdődtek  a házkutatások, zaklatások az IT-cégeknél, több vállalkozás bezárta kapuit vagy Ukrajnába menekült.

Rovatok