Index Vakbarát Hírportál

Az Európai Tanács elnöke óva inti Londont a Brexit-egyezmény módosításától

2020. szeptember 13., vasárnap 15:39

Itt az ideje, hogy a brit kormány felvállalja felelősségét, mivel az Egyesült Királyság hitelessége forog kockán 

— írta a tanácselnök a Twitteren.

Charles Michel ezzel arra utalt, hogy a brit parlamentbe olyan törvénytervezetet nyújtottak be, amely a brit törvényhozókat felhatalmazná, hogy felülírják a kilépési megállapodásnak azt a pontját, amely az Ír Köztársaság és az Egyesült Királysághoz tartozó Észak-Írország közötti határellenőrzés újbóli bevezetését hivatott megakadályozni.

Az észak-írországi megbékélési folyamat egyik legjelentősebb vívmánya volt, hogy az észak-írországi határon nincs fizikai ellenőrzés. A Brexit-tárgyalásokat meg is nehezítette Észak-Írország kérdése, ugyanis felmerült a vám- és határellenőrzés visszaállítása az észak-írországi határon, ha az Egyesült Királyság kilép az Európai Unióból. Ez pedig kockára tenné a kilencvenes években nagy nehezen elért békét az Ír-félsziget északi csücskében.

Charles Michel Twitter-bejegyzésében hangsúlyozta is, hogy a kilépési egyezmény betartása szavatolja a békét és a stabilitást Írországban, nem mellesleg az egységes piac integritását.

Időhúzás vagy bizonytalanság?

Boris Johnson brit kormányfő a Daily Telegraph brit lapba írt cikkében azzal vádolta meg az Európai Uniót, hogy vámokat és élelmiszer-beviteli stopot akar bevezetni Nagy-Britannia és Észak-Írország között.

Érvelését vélhetően arra alapozta, hogy a kilépési megállapodásnak megfelelően Észak-Írország harmonizált viszonyt tartana fel az EU, főleg áruforgalmi szabályrendszerének elemeivel, és lényegében az EU közös piacának része maradna.

Az Észak-Írország és Nagy-Britannia közötti kereskedelmi forgalomban azonban esetenként vámellenőrzésnek kell alávetni a Nagy-Britanniából az EU-ba tartó szállítmányokat.

A brit törvénytervezet azonban mentesítené az észak-írországi üzleti vállalkozásokat bármiféle külön vámdokumentációs kötelezettség alól az Egyesült Királyságon belüli kereskedelemben, akkor is, ha nem lesz szabadkereskedelmi egyezmény az unióval. Ez azt jelenti, hogy az Egyesült Királyság nemzeteinek kormányaihoz helyezné át a királyság belső piacának szabályozási jogköreit, felrúgva az EU-val kötött egyezmény erre vonatkozó pontjait.

Az EU ezért a törvénytervezet beterjesztését úgy értelmezi, hogy a britek megállapodás nélküli kilépésre készülnek. Az EU azon az állásponton van, hogy a kilépési megállapodás betartása és egy átfogó szabadkereskedelmi megállapodás kiküszöbölné az észak-írországi kérdést.

Az Európai Bizottság éles hangú csütörtöki nyilatkozatában szerződésszegésnek és a nemzetközi jog megsértésének nevezte a tervezetet, valamint követelte, hogy London a hónap végéig vonja vissza a törvényjavaslatot.

A brit kormány az erről tartott csütörtöki londoni különtárgyalás után közölte, hogy erről nem lehet szó.

Szakértők szerint ugyanakkor a brit miniszterelnök időhúzásra is játszhat, mert az EU és az Egyesült Királyság jövőbeni kapcsolatairól szóló tárgyalások már a nyolcadik fordulónál járnak, és még mindig nincs végeredmény. Ha az EU jogi eljárást indít London ellen a törvénytervezet miatt, Johnson Brüsszelre tud majd mutogatni a tárgyalások meghiúsulása miatt.

Az Egyesült Királyság január 31-én kilépett az Európai Unióból. Távozásának napján 11 hónapos átmeneti időszak kezdődött, amelynek végéig a brit kormány átfogó szabadkereskedelmi megállapodást kíván elérni az EU-val.

Rovatok