Index Vakbarát Hírportál

Hétfőtől orosz katonák gyakorlatoznak Fehéroroszországban

2020. szeptember 13., vasárnap 19:06

A tiltakozó akciók folytatódnak, a rendfenntartók egyenként fogják el a tüntetőket.

A hatóságok a múlt heti, ugyancsak vasárnapra szervezett, Alekszandr Lukasenko elnök újraválasztása elleni tiltakozással szembeni fellépéshez hasonlóan páncélozott járművekkel, állig felszerelt rohamrendőrökkel, pajzssorokkal, fémrácsos barikádokkal, vízágyúkkal és könnygázgránátokkal várták a hétvégi tüntetésre kivonult több tízezer embert.

A fehérorosz belügyminisztérium közlése szerint legalább 250 embert vettek őrizetbe.

Az internetre feltöltött videófelvételek tanúsága alapján más városokban, Novopolockban és Vityebszkben a rendőrök apránként próbálják szétzilálni a tiltakozók egységét, egyenként fognak közre embereket és tuszkolnak kisbuszokba. Minszkben továbbra is maszkos, civil ruhás emberek fogdosnak össze embereket.

A minszki Függetlenség terét biztonságiak fogták közre és fémrácsokkal kerítették el. Az aluljárókat is lezárták. A város központjában található Köztársasági Palota épületénél rendőrségi alakultok vonultak fel. Egyenruhás biztonságiak itt is fémrácsokat és szögesdrót akadályokat állítottak fel. A mellékutcákban fogolyszállító autóbuszok és további rendvédelmi erők várakoznak.

A kormányellenes tüntetők ezúttal a „Hősök menetére” szólítottak fel, amely részben a hatósági őrizetben lévő Marija Kolesznyikova ellenzéki aktivistának, a Koordinációs Tanács elnökségi tagjának szólt − jelentette az MTI.

Az orosz védelmi minisztérium pedig azt közölte, hogy a Szláv Testvériség nevű hadgyakorlat keretében

mintegy 300 orosz katona és 70 haditechnikai eszköz fog gyakorlatozni Fehéroroszország területén, méghozzá szeptember 14. és 25. között. 

Az egyház nem szól bele a politikába

Eközben Veniamin metropolita, a fehérorosz ortodox egyház új vezetője közölte:

az egyház semleges álláspontra fog helyezkedni a belpolitikai válságban.

Az új minszki és zaszlavi metropolita az RT orosz állami televíziónak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy az egyháznak „semlegesnek kell lennie, és a felek közti kibékülést kell szolgálnia”.

Az egyházvezető mindemellett hangsúlyozta Fehéroroszország és Oroszország összefonódását. „Népeink nagyon közel állnak” − mondta. A szovjet tagköztársaságok szétválása szerinte főként politikai okokból és külső hatásra történt. Úgy fogalmazott, hogy hiányzott a korábbi nemzedékek bölcsessége ahhoz, hogy elejét tudják venni ennek a felbomlásnak.

A fehérorosz ortodox egyház korábbi vezetőjét augusztus 25-én mentette fel tisztségéből az orosz ortodox egyház szinódusa. Sajtóértesülések szerint felmentése előtt szerint Pavel metropolita azzal a kéréssel fordult Lukasenkóhoz, hogy fékezze meg a tüntetőkkel szemben alkalmazott hatósági erőszakot.

Rovatok