Index Vakbarát Hírportál

Három hétre vesztegzárat vezet be a koronavírus miatt Izrael

2020. szeptember 13., vasárnap 21:58

Péntektől lép életbe a három hétig tartó második országos zárlat Izraelben, az intézkedést félnapos vita után szavazta meg a kormány – számolt be az MTI jeruzsálemi tudósítója.

A zárlat három hétig tartó szigorú vesztegzárral kezdődik az egyre súlyosabb járványhelyzet miatt. Ez az időszak a pénteken kezdődő zsidó újévtől a sátoros ünnepeket lezáró Szimchat Tóra ünnepig tart.

Az ünnepeken is érvényes zsinagógai korlátozások miatt vasárnap lemondott hivataláról Jakov Licman lakhatási miniszter, az ultraortodox askenázi Jahadut HaTóra párt Guri haszidok irányzathoz tartozó egyik vezetője.

A háromhetes időszakban az országban mindenki csak maximum 500 méterre hagyhatja el otthonát. Zárva lesz minden oktatási és szabadidős intézmény, csak az élelmiszerboltok és a gyógyszertárak tartanak nyitva.

A kormány döntése enyhítette a munkavégzés szabályozását a zárlat idején. Noha az eredeti változatban bezártak volna minden nem létfontosságú munkahelyet, a vasárnapi kormányülésen úgy határoztak, hogy a magánszektorban tovább dolgozhatnak.

Az izraeli 12-es tévé csatornán megszólaltatott szakértők azért bírálták a kormányt, mert a járvány tavaszi első hulláma óta nem növekedett a kórházak kapacitása. Az intézmények ugyanúgy mindössze nyolcszáz súlyos beteg fogadására alkalmasak, noha az utóbbi hónapokban jelentős összeget kapott az egészségügy az ágyak számának növelésre.

Szintén aggályokat vet fel, hogy a zárlat végére sem bizonyos, hogy kiépül a kontaktvizsgálatok rendszere, amelynek segítségével megőrizhetik a vesztegzár eredményét, a várhatóan csekélyebb új fertőzésszámot, és fékezhetik egy újabb hullám megjelenését.

A szigorú zárlat csak a rendkívüli intézkedések első szakaszát jelenti, az eredmények függvényében várhatóan további, kevésbé szélsőséges korlátozásokkal folytatják majd a koronavírus terjedésének megfékezését Izraelben.

Roni Gamzu professzor, koronaügyi biztos bejelentette távozását november 1-jétől, miután nem vezetik be „jelzőlámpa tervét”, amely differenciáltan, más-más szabályokat határozott volna meg a különböző mértékben fertőzött településekre.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök televíziós beszédben ismertette az intézkedéseket, és megígérte, hogy csütörtökre gazdasági segélycsomagot mutat be a hátrányosan érintett gazdasági szereplők számára.

A mintegy kilencmilliós Izraelben eddig 154 759 ember fertőződött meg igazoltan a koronavírussal, és 38 008 aktív fertőzöttet tart nyilván az egészségügyi minisztérium honlapja.

A SARS-CoV-2-vírus okozta betegségben február óta 1108 ember halt meg Izraelben. Jelenleg 1056 koronavírusos beteget ápolnak a kórházakban országszerte, közülük 513 fő súlyos állapotban van, 139 embert pedig lélegeztetőgépen kezelnek.

Rovatok