Index Vakbarát Hírportál

Putyin pártja győztesnek nyilvánította magát a regionális választásokon

2020. szeptember 13., vasárnap 22:16

Az Egységes Oroszország kormánypárt a regionális választásokon minden olyan régióban és városban megszerezte a többséget a helyi parlamentben, ahol választást tartottak, továbbá jelöltjei is megnyerte minden kormányzóválasztást még az első fordulóban – jelentette be az előzetes eredmények alapján a kormánypárt főtanácsának titkára. Andrej Turcsak a mostani politikai erőpróbát a jövőre esedékes parlamenti választás főpróbájának nevezte, amelyen az Egységes Oroszország újra meg akarja szerezni az alkotmányozó többséget.

Az eredményeket a vasárnapi urnazárás után úgy értékelte a titkár, hogy nem vezetett eredményre az – Alekszej Navalnij ellenzéki politikus által javasolt – „okos szavazás”. Ennek lényege, hogy a kormánypárttal elégedetlen szavazókat arra biztatták, hogy az egyes körzetekben a statisztikailag legesélyesebb ellenzéki erőkre adják le a voksukat.

A szavazatszámlás a legtöbb helyen még tartott a vasárnap esti órákban. A Rosszija 24 hírtelevízió beszámolója szerint a voksok többségének összesítése után négy távol-keleti régióban négy hivatalban lévő vagy ügyvezető kormányzó fölényesen győzött.

Oroszország 85 régiójából 83-ban tartottak péntek és vasárnap között regionális vagy helyi választást, illetve népszavazást, rendkívüli járványügyi óvintézkedések mellett. Többek között 18 regionális kormányzói poszt, 11 regionális parlament és 22 regionális fővárosi tanács mandátumainak sorsa dőlt el. Ezen felül négy körzetben tartottak pótválasztást a szövetségi parlament alsóházába.

Gennagyij Zjuganov, az Oroszországi Föderáció Kommunista Pártjának vezetője bejelentette: nem ismeri el egyetlen olyan körzet választási eredményét sem, ahol pártjának képviselőjét kizárták a szavazásból.

Rovatok