Index Vakbarát Hírportál

Tovább szigorítanak Orbán Viktor víruslaboratóriumában

2020. szeptember 14., hétfő 21:02

Mától újabb járványügyi szigorítások léptek életbe Ausztriában, miután különösen Bécsben rossz a helyzet. A tantermen kívül az iskolán belül is maszkot kell hordani, és mindenki dolgozzon otthonról, ha tud. A kancellár szerint jövő nyáron már minden rendben lesz.

Hivatalosan már a második koronavírus-hullámról beszélnek Ausztriában. Különösen Bécsben súlyos a helyzet, a hét végén ötszázhoz közelített az új fertőzések száma. Ezért mától, szeptember 14-től az egész országban

Sebastian Kurz kancellár még vasárnap a lakosság együttműködését kérte, és arra figyelmeztetett, hamarosan elérhetik a napi ezer új fertőzést az alpesi országban. Szerinte az idei ősz és tél nehéz lesz, a régi rend a jövő nyárra állhat helyre. Ausztria a friss adatok szerint a világ 67. legfertőzöttebb országa, több mint 33 ezer koronavírusos beteggel és legalább 757, a szövődményekbe belehalt elhunyttal. 

Sopron környékét is érinti 

A bécsi Der Standard ma arról is cikkezik, hogy a magyar–osztrák határ szinte teljes lezárása rosszul érinti a Sopron környéki magyar szolgáltatókat, így a fodrászokat, a kozmetikusokat és az árusokat.  

A nehéz őszre és télre készülve Bécsben eközben napi háromezer embert akarnak ingyenesen beoltani influenza ellen. 

Rudi Anschober egészségügyi miniszter azt is világossá tette, nem lehet az idén olyan botrányos szezon az osztrák síparadicsomokban, mint tavaly, ami európai járványgóccá tette Tirolt. A síelés utáni lazításban távolságot kell majd tartaniuk egymástól a vakációzóknak. 

Orbán Viktor laboratóriuma

Az osztrák helyzet azért fontos, mert Orbán Viktor még áprilisban a járványügy laboratóriumának nevezte Ausztriát, a magyar illetékesek figyelemmel kísérik, hogy állnak a sógorok a pandémiával. 

Szerencsénk van…, mert Olaszország és Magyarország között van egy ország. Úgy hívják, Ausztria. A helyzet úgy áll, hogy mindenki sötétben tapogatózik, de ők előttünk tapogatóznak a sötétben, ezért én laboratóriumként tekintek Ausztriára, nem fenyegetésként. Tehát ha ők ott oldanak bizonyos tiltásokat, és próbálkoznak az élet normális menetéhez való visszatéréssel, akkor azt figyelni kell, jegyzetelni kell, elemezni kell, tanulni kell belőle, és ami beválik, azt szabad átvenni. Örüljünk, hogy egyszer végre nem mi vagyunk a kísérleti egerek

– mondta a magyar kormányfő. 

Rovatok