Index Vakbarát Hírportál

Irán nem tesz le az urándúsításról

2020. szeptember 14., hétfő 12:58

Az iráni atomenergia-hivatal vezetője megerősítette, hogy a fordói föld alatti üzemben jelenleg 1044 uráncentrifuga üzemel. Ali Akbar Szálehi hangsúlyozta: Irán a jövőben tárolni is fogja a dúsított uránt.

Irán a Kúm városa mellett található urándúsító üzem teljes leállítását ígérte a 2015-ben Bécsben aláírt megállapodásban, annak fejében, hogy fokozatosan feloldják a vele szemben érvényesített nemzetközi szankciókat – írta a távirati iroda. Ám 2019 májusában, egy évvel azután, hogy az Egyesült Államok egyoldalúan felmondta a sokat bírált megállapodást, és újra életbe léptette az Irán elleni büntetőintézkedéseket, az iráni vezetés közölte, hogy korlátozni fogja az atomalkuban vállalt kötelezettségei végrehajtását.

Irán tavaly novemberben újraindította urándúsító tevékenységét a Teherántól mintegy 180 kilométerre délre található Fordóban. Így szembement Németország, Franciaország, Nagy-Britannia és az Európai Unió felszólításával, hogy térjen vissza a párbeszédhez és kötelezettségei betartásához.

Irán az engedélyezettnél tízszer nagyobb mennyiségű dúsított uránnal rendelkezik – olvasható a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség tíz napja ismertetett jelentésében.

Rovatok