Index Vakbarát Hírportál

A mauzóleum marad, Lenin megy

2020. szeptember 14., hétfő 06:01 | három éve frissítve

Oroszország Építészszövetsége pályázatot írt ki a moszkvai Vörös téren álló Lenin-mauzóleum hasznosítására. Igen ám, de a bolsevik forradalom vezetőjének holtteste nélkül.

A koncepcióversenyt hétvégén hirdették meg, Oroszországból és a FÁK-tagállamokból várnak rá pályázatokat. November 11. és 13. között fognak eredményt hirdetni, a moszkvai Zodcsesztvo (Építészet) fesztiválon.

Az építészszövetség szerint Lenin holttestének közszemére tétele történelmi hiba, ellentétes a korszerű emlékezetfelfogással és az orosz ortodox hagyománnyal is. Maga a mauzóleum ugyanakkor az UNESCO védelme alatt áll a Kreml és a Vörös tér által alkotta egység részeként.

A pályázatot kiíró szövetség azt javasolta, hogy az épület átalakítás nélkül maradjon meg, és legyen a Scsuszev nevét viselő, a közeli Vozdvizsenka utcán található állami építészeti múzeum része. Az elképzelés szerint a falak között az Aleszej Scsuszev (1873–1949) vezető orosz-szovjet várostervező és építész által megtervezett mauzóleum deszka-, fa- és gránitváltozatának történetét mutatnák be.

A mauzóleum jövőjével kapcsolatban a szovjet-orosz rendszerváltás küszöbén, majd 2017-ben, a bolsevik forradalom századik évfordulóján éleződött ki ismét a vita, és még mindig nem dőlt el végérvényesen. Maga Lenin sem kezdeményezte, hogy balzsamozzák be, bár erről dokumentált bizonyítékot nem találtak.

Gennagyij Zjuganov, az Oroszországi Föderációi Kommunista Pártjának vezetője, aki Lenin születésének 150. évfordulóján áprilisban maga is részt vett a mauzóleumnál megrendezett koszorúzáson, szombaton „mocskos provokációnak” bélyegezte a pályázat kiírását. A kezdeményezés célja szerinte nem más, mint a társadalmi konfliktus felszítása. Mint mondta, a kommunisták senkit sem engednek az emblematikus síremlékhez nyúlni.

A mauzóleum bejáratnál 1924 és 1993 között óránként váltották a díszőrséget. Az épület, benne az üvegszarkofággal, hétfő és péntek kivételével reggel tíztől délután egy óráig ma is ingyenesen látogatható.

Rovatok