Index Vakbarát Hírportál

Navalnij jobban van, Putyin mindent tagad

2020. szeptember 14., hétfő 19:43

Tovább javult Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus állapota, aki már mozogni is képes, és időnként a betegágyát is el tudja hagyni.

Élete a pilótán múlt

A mérgezéses tünetekkel ápolt politikust egy hete ébresztették fel a gyógyszerekkel fenntartott mesterséges kómából. Akkor kezdték el leszoktatni a gépi lélegeztetésről.

A Der Spiegel a hétvégi számában arról ír, hogy a német hatóságok szerint a Kreml állhat a mérgezés hátterében. A támadók arra számíthattak, hogy Navalnij a Szibériából Moszkva felé tartó többórás repülőúton veszti életét. Az ellenzéki politikus csak azért maradt életben, mert a pilóta rögtön kényszerleszállást hajtott végre a legközelebbi repülőtéren, és az orvosok azonnal az atropin nevű ellenméreggel kezdték meg kezelését.

A berlini szövetségi kormány hétfőn azt közölte, hogy Svédországban és Franciaországban végzett vizsgálatok is Novicsokot mutattak ki a Navalnijtól vett mintákban. Moszkva bizonyítékot követel a német féltől, és azt állítja, hogy az orosz vizsgálatok során nem találtak mérget az orosz ellenzéki politikus szervezetében.

Vlagyimir Putyin szerint az Oroszország elleni vádak alaptalanok

Az orosz államfő arra reagált, hogy az Emmanuel Macron által kezdeményezett francia vizsgálat megerősítette, hogy a Navalnij ellen Novicsokkal hajtottak végre „gyilkossági kísérletet” a vegyi fegyverekre vonatkozó normák megsértésével. Vlagyimir Putyin szerint a történtek valós körülményeinek tisztázásához arra van szükség, hogy a német szakemberek szolgáltassák ki a Navalnijtól vett mintákat Moszkvának, valamint működjenek együtt az orosz orvosokkal.

Macron és Putyin megállapodott, hogy igyekeznek elősegíteni az európai partnerekkel való esetleges együttműködés paramétereinek meghatározását ebben az ügyben. Magyarul együttműködés még nincs, de szándék már van arról, hogy tárgyaljanak az estleges együttműködés lehetőségéről.

A Putyin fő ellenzéki kritikusaként ismert Navalnij augusztus 20-án tett látogatást Szibériában, ahol a tomszki regionális választási kampányban vett részt. Hazafelé, a Moszkvába tartó repülőgépen lett rosszul.

Rovatok