Index Vakbarát Hírportál

Harminchét évig volt ártatlanul a börtönben a floridai férfi

2020. szeptember 15., kedd 09:05 | aznap frissítve

A floridai férfi, Robert DuBoise múlt hónapban szabadult a börtönből 37 év után, amit olyan bűnökért ült le, amiket nem követett el. Egy ma már elavult fognyom-azonosító vizsgálat eredményei miatt ítélték el 37 évvel ezelőtt, most egy DNS-vizsgálat bizonyítja ártatlanságát.

Robert DuBoise-t 1983-ban ítélték el egy gyilkosságért, amit soha nem követett el. A 19 éves Barbara Grams munkából hazafele sétált a floridai Bushnellben, amikor ismeretlen okok miatt valaki meggyilkolta és megerőszakolta. Az akkor 18 éves Robert DuBoise-t egy nem megbízható, börtönben ülő elítélt információi és egy ma már elavult harapásnyom-vizsgálat alapján ítélték először halálbüntetésre, majd életfogytiglanra, írja az Associated Press a Guardian-en.

A megyei főügyész DuBoise hétfői meghallgatásán hivatalosan is eltörölte a férfi életfogytiglanját és kitörölte nevét az állami szexuális bűnözők adatbázisából. A férfi felmentése az ügyészség és az Innocence Project közös munkájának eredménye. Az Innocence Project ártatlan elítélteket képvisel felmentésük érdekében. 

DuBoise augusztus 27-én jött ki a börtönből, azóta egy tévesen elítéltek számára létrehozott intézményben él. Szabadulásának napján azt nyilatkozta, hogy még sok mindent meg kell tanulnia a "kinti" életről a bevásárlástól kezdve az okostelefonok használatáig. 

Rovatok