Index Vakbarát Hírportál

A Fehér Ház kész megvizsgálni a TikTokról szóló megállapodástervezetet

2020. szeptember 15., kedd 07:32

Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter hétfőn azt nyilatkozta, hogy a Fehér Ház a héten megvizsgálja azt a megállapodástervezetet, amelynek értelmében az Oracle amerikai szoftverfejlesztő konszern partnerként venne részt a TikTok videómegosztó applikáció egyesült államokbeli működtetésében.

A ByteDance kínai vállalatcsoport terjesztette be a megállapodást, amelyben nincs szó arról, hogy hajlandók lennének eladni az 2,2 milliárd felhasználóval rendelkező közösségimédia-alkalmazást az Oracle-nek, hanem inkább közösen üzemeltetnék a TikTokot az Egyesült Államokban – írta az MTI. A megállapodásnak része az is, hogy a TikTok létrehoz egy központot az Egyesült Államokban, minimum 20 ezer munkahelyet teremtve. Donald Trump amerikai elnök augusztus eleje óta követeli nemzetbiztonsági okokra hivatkozva, hogy a kínai vállalatcsoport adja el a közösségimédia-alkalmazás amerikai részét egy amerikai cégnek, különben betiltja azt.

A korábban potenciális vásárlóként felmerült Microsoft és Walmart közölték, hogy a ByteDance nem fogadta el adásvételi ajánlatukat. Kínában nemrég olyan törvényt hozott a kínai kormány, amelynek értelmében nem kerülhet amerikai kézre a TikTok. 

„A ByteDance és az Oracle hétfőn bejelentett megállapodását először az amerikai kormány külföldi befektetésekkel foglalkozó tárcaközi bizottsága (CFIUS) fogja megvizsgálni, és a bizottság tesz majd javaslatot Trump elnöknek” – nyilatkozta Mnuchin a CNBC televíziónak. 

Rovatok