Index Vakbarát Hírportál

Bill Gates: negyed évszázados visszaesést okoz a koronavírus

2020. szeptember 15., kedd 16:48

A Bill and Melinda Gates Foundation kedden publikált jelentése szerint jelentős visszaesés tapasztalható szinte minden mutató tekintetében, főként a szegénység és az egyenlőtlenségek felszámolása terén. A koronavírus-járvány következtében 7 százalékkal emelkedett a szélsőséges szegénység mértéke.

A jelentés arra is rámutat, hogy az oltási lefedettség az 1990-es években látott szintre csökkent, ami miatt

a járvány a világot 25 hét alatt mintegy 25 évvel vetette vissza.

A járvány okozta kedvezőtlen gazdasági hatások felerősítették a nők és az etnikai kisebbségek egyenlőtlenségét. A recesszió különösen a szélsőséges szegénységben élőket érinti hátrányosan.

Miután 20 egymást követő évben csökkent a szélsőséges szegénység mértéke, a trend visszafordulását láttuk. Mintegy 40 millió ember került vissza a szélsőséges szegénységbe

– mondta Mark Suzman, a Gates Alapítvány vezérigazgatója.

A Gates Alapítvány Goalkeepers jelentése, melyet az MTI tett közzé, idézi az IMF becsléseit, amely szerint a világ gazdaságának erősítésére már 18 ezer milliárd dollárt költöttek a járvány kezdete óta, de a globális gazdaság 2021 végére legalább 12 ezer milliárd dollárt fog veszíteni – ez a legnagyobb globális GDP-veszteség a második világháború óta.

Bár a kilátások most nagyon sötétek, Gates biztos abban, hogy a világ felülemelkedik a járványon, és visszatér a fejlődés útjára az egészségügy fejlesztése érdekében.

(Borítókép: Bill Gates. Fotó: Getty Images)

Rovatok