Index Vakbarát Hírportál

Cseh-szlovák pengeváltás a koronavírus-járvány miatt

2020. szeptember 15., kedd 07:09

Csehország nem kockázatos ország – ezekkel a szavakkal reagált Andrej Babis cseh miniszterelnök arra, hogy Szlovákia a vörös, vagyis kockázatos besorolású országok listájára tette Csehországot. Babis azt állította, hogy a két ország járványadatai közti különbséget az okozza, hogy Szlovákiában ötször kevesebb vírustesztet végeznek naponta, mint Csehországban. Hozzáfűzte: Csehországban vasárnap 6890 vírustesztet végeztek el, míg Szlovákiában csak 1425-öt. A Koronadata nevű cseh állami weboldal adatai alapján Csehország a járvány márciusi kezdete óta 100 ezer lakosra vetítve átlagosan 40 százalékkal több Covid-19-tesztet végez, mint Szlovákia.

A Csehországból Szlovákiába érkező utasoknak rendelkezniük kell egy 72 óránál nem régebbi negatív teszteredménnyel, vagy házi karanténba kell vonulniuk, amit egy negatív teszttel oldhatnak fel. Mindez nem vonatkozik ugyanakkor a határ 30 kilométeres körzetéből ingázókra, de például diákokra, sportolókra és művészekre sem.

Csehország Szlovákiával szemben nem vezet be hasonló intézkedést. Szlovákiában az újonnan regisztrált fertőzések száma az utóbbi napokba napi ötven és kétszáz között mozgott, míg Csehországban szombaton az eddigi legtöbb, 1541 új koronavírusos fertőzöttet mutattak ki. 

Rovatok