Index Vakbarát Hírportál

Navalnij visszatérhet Oroszországba

2020. szeptember 15., kedd 15:52

Az orosz elnöki kabinet szóvivője, D. Peszkov nyilatkozott azzal kapcsolatban, hogy az ellenzéki aktivista azt tervezi: hazatér Oroszországba – adta hírül a Ria Novosztyi.

„Mint az Oroszországi Föderáció minden polgára, ő is szabadon elutazhat és hazatérhet” – mondta a szóvivő. Hozzátette: nem látja értelmét, hogy kormányzati személyek találkozzanak vele.

„Az igazat megvallva, nem látjuk értelmét egy ilyen találkozónak. Nem látjuk, hogy igény lenne rá, ezért meggyőződésünk, hogy ilyen találkozóra nem kerül sor” 

– közölte Peszkov. 

Alekszej Navalnij augusztus 20-án került kórházba kevéssel azután, hogy rosszul lett a repülőn Szibéria felett. Életét az mentette meg, hogy a pilóta az azonnali kényszerleszállás mellett döntött. Az orosz orvosok diagnózisa szerint anyagcserezavar és túl magas vércukorszint okozta a bajt.

Miután átszállították egy német klinikára, a diagnózis is megváltozott: itt került szóba először a katonai idegméreg, a novicsok.   

Az orosz fél tagadta, hogy mérgezés történt. A napokban Lukasenko belorusz elnök állította, hogy hangfelvétellel tudja bizonyítani, hogy a német kórház meghamisította az adatokat.

Az ügy legutóbbi fordulata: a Kreml szóvivője bejelentette, hogy de facto nyomozás indult Navalnij megmérgezése ügyében. Amennyiben bizonyítékokat találnak a merényletre, a nyomozás nyílt és de jure besorolást kap.

Rovatok