Index Vakbarát Hírportál

Nem engedik vissza az országba a belorusz katolikusok vezetőjét

2020. szeptember 15., kedd 00:45

A belorusz kormány közölte Tadeusz Kondrusiewicz minszki katolikus érsekkel, hogy nem léphet az ország területére, mivel az útlevele hamis – írja a catholic.by belorusz katolikus hírportál. A hivatalos válasz, amelyet az érsek kapott, hozzáfűzi, hogy amennyiben nem elégedett a válasszal, forduljon a belorusz belügyminisztériumhoz. 

Augusztus 31-én már megtörtént, hogy Kondrusiewiczet nem engedték Lengyelországból Belaruszba, de az érsek akkor még semmilyen magyarázatot nem kapott.

Később Alekszandr Lukasenko belorusz elnök úgy kommentálta az esetet, hogy  a püspök Lengyelországba utazott, hogy ott újabb utasításokat kapjon. Ekkor került a katolikus vezető a nemkívánatos személyek listájára, amely egy belorusz-orosz közös lista. – Mi  megvizsgáljuk. Mindegy nekünk ki ő, katolikus vagy pravoszláv vagy muzulmán. Be kell tartania a törvényeket. De ha te még a politikába is belemászol és magaddal rángatod a hívő katolikusokat, akik amúgy nagyszerű emberek, hát akkor kétszer akkora a felelősséged - idézi Lukasenkót a tut.by belorusz hírportál.

Kondrusiewicz elutasítása azt jelenti, hogy egyelőre hiábavalóak Szijjártó Péter erőfeszítései az ügyben, a  külgazdasági és külügyminiszter ugyanis nemrég levelet írt a Lukasenko-kormányban ténykedő kollégájának, hogy az érsek visszatérhessen Minszkbe.

Rovatok