Index Vakbarát Hírportál

Népirtással vádolják Kínát, az ENSZ Emberi Jogi Tanácsánál vizsgálatot kezdeményeznek civilek

2020. szeptember 15., kedd 14:04

Népirtás folyik az ujgur kisebbség ellen Kína Hszincsiang tartományában, ahol több mint egymillió embert őriznek táborokban – állította kedden több mint húsz emberi jogi csoport egy levélben. A többi között az egyesült államokbeli székhelyű Uighur Human Rights Project and Genocide Watch felszólítja az ENSZ Emberi Jogi Tanácsát, hogy kezdeményezzen vizsgálatot az ügyben. A dokumentum szerint  emberiesség elleni bűncselekményeket követnek el, és a jogsértő hatósági beavatkozások miatt

1-1,8 millió embert tartanak önkényesen fogva internálótáborokban.

Politikai átnevelést folytatnak, embereket tüntetnek el, kulturális helyszíneket semmisítenek meg, kényszermunkát végeztetnek, aránytalan mértékben sújtanak börtönbüntetéssel, kényszerítő születésmegelőzési kampányt és politikát folytatnak.

Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa azt mondta: tárgyal a kínai hatóságokkal arról, hogy az ujgurok folytatott bánásmód miatt felkereshesse Hszincsiang tartományt – írta a távirati iroda. Az Egyesült Államok hétfőn elhalasztotta a gyapot- és paradicsomtermékek széles körű behozatalának tilalmát Hszincsiangból, ehelyett szűkebb értelemű korlátozást rendelt el néhány termék importjára. Washington szerint az intézkedés célja útját állni annak, hogy az ujgur kisebbséget kényszermunkára fogják.

A kínai külügyminisztérium egyelőre nem reagált a jogvédők állításaira. Peking szerint a táborokban szakképzés folyik, a kiképző központok pedig részei a terrorelhárítás és a radikalizmus elleni intézkedéseknek.

Rovatok