Index Vakbarát Hírportál

Trump: A keményekkel és a szemetekkel jövök ki jól

2020. szeptember 15., kedd 17:06 | aznap frissítve

Ma jelent meg Amerikában Bob Woodward új könyve, a Düh (Rage) Donald Trumpról. Ennek egyik érdekessége, hogy az egyik legnevesebb amerikai politikai újságíró 18 interjút készített az elnökkel. Trump úgy véli például, többet tett az amerikai feketékért, mint Abraham Lincoln óta bárki. De a feketék hálátlanok.

Egy Bob Woodward-kötet mindig garantáltan nagyot szól az amerikai könyvpiacon, de – a kiadók is jól tudják ezt – az elnökválasztás előtt ötven nappal még nagyobbat. Különösen, ha a tét nem kisebb, mint a modern kor legellentmondásosabb elnöke, Donald Trump újraválasztása vagy megbuktatása november 3-án. 

A csaknem ötven évvel ezelőtti Watergate-botrány egyik kirobbantójának előző, Félelem (Fear) című könyvét – amely két éve, a 2018-as kongresszusi választások elé időzítve jelent meg – Trump még bagatellizálta, viccnek nevezte. Ebben olyan megállapítások is szerepeltek, miszerint Trump munkatársai iratokat lopkodtak el az elnök asztaláról, hogy minél kevesebb káros döntést hozzon az ország szempontjából. 

Most, a Düh (Rage) esetében Trump nem teheti meg, hogy a tagadásba meneküljön: maga állt rá, hogy együttműködik Woodwarddel. Tizennyolc, zömükben rögzített interjút adott neki, sőt az oknyomozó újságírás doyenje ebből már felvételt is nyilvánosságra hozott a könyvbemutató előtt. 

Trump elismeri, amit már sokan gyanítottak: minél keményebb és galádabb egy külföldi vezető, annál jobban kijön vele

A könnyűek azok, akiket talán nem annyira kedvelek, vagy nem annyira boldogulok velük 

mondta Trump Woodwardnek. De így elbüszkélkedhet vele, hogy egész jól kijött  Recep Tayyip Erdoğan török elnökkel, akit pedig mások „szörnyű alaknak” tartanak. Vagy Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel, ezzel a „bőven több mint intelligens” figurával, akivel több mint két tucat levelet váltottak, miközben a két ország 2017-ben a háború szélére sodródott. James Mattis akkori védelmi miniszter pedig – mint megtudjuk – templomban imádkozott, és tornadresszben aludt, hogy mielőbb ugrásra készen legyen, ha riadóztatják.

Ha beszélsz, uralod a kommunikációt 

Mindenesetre a Düh a CNN hírcsatorna nemzetbiztonsági elemzője szerint Woodward legfontosabb könyve azóta, hogy Carl Bernsteinnel együtt kirobbantották a Watergate-botrányt, amely 1974-ben Richard Nixon elnök lemondásához vezetett. 

Trumpnak esélye sem volt rá, hogy Woodward – aki szerint nem ő a megfelelő ember az elnöki posztra – olyan könyvet írjon, ami hízelgő lesz a számára. De választhatott, nyilatkozik-e vagy sem, márpedig kommunikációs alapelv: ha beszélsz, jobban ura vagy a helyzetnek. Az elnök többek között elmondja: 

Az elnök ez utóbbi nyilatkozata miatt Woodwardöt is bírálta érte: miért nem fordult a nyilvánossághoz ekkor, még februárban, amikor az interjú készült? Miért ült fél évig ezen az információn? A Covid-19-járványban azóta több mint 6,7 millió ember fertőződött meg az Egyesült Államokban, és csaknem 200 ezren haltak bele a kórba. A koronavírus-járvány hatásai az elnök- és kongresszusi választásokat is befolyásolhatják.

Az újságíró válasza erre az: 

Úgy véltem, a vírus kínai vonatkozásairól beszélt, mert előző este Hszi Csin-ping kínai elnökkel tárgyalt. És, mint tudja, ekkor, februárban, a vírus még nem tudatosodott az Egyesült Államokban. 

Faji alapon gyűlölte Obamát?

Tisztán faji alapon gyűlölte Donald Trump a hivatali elődjét, Barack Obamát; ezt állította egy interjúban Michael Cohen, Trump korábbi személyes ügyvédje. De azt sem értette, hogyan választhattak meg egyáltalán egy feketét elnöknek az amerikaiak.

Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO márciusban nyilvánította világjárványnak a Covid-19-et. 

Pár hónapja John Bolton, Trump volt nemzetbiztonsági tanácsadójának könyvéből lett botrány; e szerint Trump például a kínai elnök választási segítségét kérte. A kormány nemzetbiztonsági érvekre hivatkozva be is akarta tiltatni a kötetet, Trump ellenfelei, a demokraták pedig ugyanazért vonták kérdőre Boltont, mint egyesek most Woodwardot: miért ült fontos információkon, hallgatva róluk, egészen a könyvbemutatóig? 

A választ alighanem a kiadó – mindkét könyv esetében a New York-i Simon & Schuster – marketingosztályán tudják a legjobban. 

Mindenesetre keddi hír szerint Simon & Schuster nagyesküdtszéki büntetőeljárás elé néz Bolton könyvének kényes tartalma, államtitkok esetleges kiszivárogtatása miatt. 

Rovatok