Index Vakbarát Hírportál

Lukasenko fegyvereket kért Putyintól

2020. szeptember 16., szerda 20:11

Orosz katonai delegáció érkezett Minszkbe Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter vezetésével. A látogatás célja az együttműködés fokozása – írta a Belta belorusz hírportál és a gazeta.ru

„Bizonyos új típusú fegyvereket is kértem Oroszországtól. Mondtam Putyinnak, hogy amikor majd eljön, átbeszéljük, mit és hol kellene megerősíteni a szövetségi államunkban” –mondta a TASSZ tudósítása szerint Lukasenko elnök, amikor találkozott az orosz védelmi miniszterrel.

A tárgyalás főleg védelmi kérdéseket érintett, tekintettel a jelenlegi politikai válságra és a napokban kezdődött közös belorussziai hadgyakorlatra.

Készen állunk rá, hogy ellenőrzésünk alá vonjuk az egész helyzetet, nem csupán Belorussziában, de a határ teljes hosszán. Ne kételkedjenek, megvédjük a mi közös szülőföldünket Breszttől Vlagyivosztokig

– fogalmazott Lukasenko elnök, aki agresszornak nevezte az Egyesült Államokat és csatlósait, Lengyelországot, Litvániát, Csehországot és Ukrajnát. Újra elismételte, hogy a belorusz tüntetéseket külföldi kémek szervezik és pénzelik.

Kijelentette továbbá, hogy a legközelebbi választást már az új alkotmány szerint szervezik meg, ám ennek megírása még meg sem kezdődött.

A belorusz belügyminisztérium adatai szerint 43 személy ellen van folyamatban rendőrségi eljárás hivatalos személy elleni erőszak vádjával, közülük 21 elkövetőt már meggyanúsítottak konkrét bűncselekményekkel, ők szabadságvesztést kaphatnak. További 36 állampolgár ellen szabálysértési eljárás indult.

Rovatok