Index Vakbarát Hírportál

Leváltják az angol királynőt Barbadoson

2020. szeptember 16., szerda 22:38

Jövő év novemberében a barbadosiak búcsút intenek az angol királynőnek.

II. Erzsébet nem lesz többé államfő a kis karibi szigetországban. Mia Mottley miniszterelnök ugyanis kijelentette, hogy az országuk november után köztársaság lesz – írta a brit Metro újság.

A miniszterelnök hozzátette: „legfőbb ideje, hogy hátunk mögött hagyjuk a gyarmati múltat”.

Ennek értelmében Barbados megteszi a szuverenitáshoz vezető újabb lépést, és köztársaság lesz a függetlenség kikiáltásának 55. évfordulóján.

Barbados őslakosai eredetileg dél-amerikai indiánok voltak, akik főleg Venezuela irányából érkeztek a szigetre. Jelenlegi nevét akkor kapta a sziget, amikor 1511-ben portugál hajósok kötöttek ki. Ők nevezték el így a szigetet: Ilha dos Barbados (Szakállasok szigete).

Később a gyarmatosítók kipusztították az indiánokat, és afrikai rabszolgákkal népesítették be a területet.

A szigetország 1966-ban lett független, ám alkotmányos monarchia maradt. Az uralkodó továbbra is az angol királynő. Ennek vet véget a jövő novemberi aktus, amikor Trinidad és Tobago, Guyana és Dominica után Barbados is köztársaság lesz.

A jamaicai miniszterelnök, Andrew Holness többször is azt nyilatkozta, hogy számukra is prioritás a köztársaság kikiáltása. Ám valami miatt ott lassabban halad a folyamat, így Barbados valószínűleg megelőzi őket.

Rovatok