Index Vakbarát Hírportál

Megkezdődtek a béketárgyalások a tálibok és az afgán kormány között

2020. szeptember 16., szerda 08:21

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyhangúlag üdvözölte kedden az afgán kormány képviselői és az iszlamista tálib lázadók béketárgyalásainak megkezdését, arra bátorítva az egymással hadban álló feleket, hogy törekedjenek 19 éves konfliktusuk tartós tűzszünettel történő lezárására. A határozat az ENSZ afganisztáni politikai missziójának mandátumát is meghosszabbította jövő szeptemberig.

Az állásfoglalást Indonéziával együtt megfogalmazó  Christoph Heusgen német ENSZ-nagykövet olyan jelentős eredménynek nevezte a katari tárgyalások hétvégi megkezdését, amelyre már évek óta vártak. Ahogy fogalmazott,

Az afgánok kezébe kell adni országuk jövőbeli pályájának meghatározását. Az erőszaknak most végre véget kell vetni, fenntartható tűzszünetre van szükség. Az ENSZ és Afganisztán regionális és nemzetközi partnerei ki fogják venni részüket e folyamat támogatásából és elősegítéséből.

A katari fővárosban szombaton megkezdett tárgyalásokon a tervek szerint a tűzszünet mellett terítékre kerülnek a nők és a kisebbségek jogai, több tízezer tálib harcos, illetve különböző, a hadurakhoz hű milíciák lefegyverzése, amelyek közül sok a kormánynak esküdött hűséget. A tárgyalási témák között szerepel a hatalom megosztása és az alkotmány módosítása is.
A résztvevők által történelminek nevezett esemény lezárhatja a csaknem 20 éve tartó fegyveres konfliktust a Nyugat által támogatott kabuli kormányzat és az Afganisztánt 1996 és 2001 között uraló tálibok közt. 

Az amerikai kormány idén februárban a katari fővárosban, Dohában írta alá az afganisztáni megbékélést is célzó megállapodást a tálibok képviselőivel. Donald Trump elnök választási kampányának egyik sarkalatos ígérete, hogy véget vet az Egyesült Államok afganisztáni háborújának, és 2021 májusáig kivonja az amerikai csapatokat az országból.

Rovatok