Index Vakbarát Hírportál

Michael Bloomberg százmillió dollárral támogatja Joe Biden kampányát

2020. szeptember 16., szerda 13:52

New York volt polgármestere, Michael Bloomberg a demokraták jelöltjét, Joe Bident támogatja magánvagyonából Donald Trump megbuktatása érdekében – írja a Washington Post. Maga Bloomberg is aspirált, hogy a demokraták színeiben Trump kihívója lehessen. A Wall Street-i milliárdos jelenleg az USA 8. leggazdagabb embere.

A milliárdos tanácsadóa, Kevin Sheekey szerint, 

Bloomberg elkötelezett, hogy segítsen vereséget mérni Trumpra, és ez meg is történik majd a billegő államokban. 

Az Egyesült Államokban az elnököt az elektori kollégium választja. Amennyiben az adott államban valamelyik párt nyer, ő delegálhatják az állam küldötteit az elnökválasztó testületbe. Minél nagyobb lélekszámú egy állam, annál több elektort delegálhat. Florida egyike a legtöbb vokssal rendelkező államoknak: 29 szavazata van a 270 tagú kollégiumban. Az 55 elektort adó Kalifornia hagyományosan a demokratákra szavaz, míg a 38 elektorral rendelkező Texas a republikánusok territóriuma. Ezzel szemben Florida billegő állam, és elemzők szerint aki nyerni akar az elnökválasztáson, annak győznie kell Floridában. 

Floridában a hónap végén kezdődik a levélszavazás, a közvélemény-kutatások szerint a két felölt fej fej mellett halad. Az NBC és a Marist közös felmérése szerint mindketten egyaránt 48 százalékon állnak. A kampány egyik legfontosabb eleme a spanyol ajkú szavazók megszólítása, Bloomberg elsősorban az ehhez a közösséghez szóló internetes és televíziós reklámokat finanszírozza majd. 

Erről írta Tump a Twitteren, hogy

Biden 47 évet töltött a politikai életben, és szörnyű volt a spanyol ajkú amerikaiakkal. Most a Fidel Castrót imádó Bernie Sandersre szenátorra) támaszkodik, hogy segítsen neki. Ez nem fog működni!

   

   
  

Rovatok