Index Vakbarát Hírportál

Rokonok, szeretők, pénzeszsákok: sorra búcsúztak az amerikai politikai kinevezettek

2020. szeptember 16., szerda 14:48

Sem meneszteni, sem visszahívni nem kellett Washingtonból a 80 éven felüli David Cornstein nagykövetet. A jól szituált New York-i ékszerész, Donald Trump elnök jó barátja illeszkedik az önjáró diplomáciai lövegek sorába, akik politikai kinevezettként nem illeszkedtek az amerikai külügyi hierarchiába.

Ki van rúgva! (You're fired!) – ez az egyik első ikonikus mondat, ami Donald Trumpról, mint televíziós showműsor-főszereplőről számos amerikainak az eszébe jut. Az elnök nem is retten vissza attól, hogy nagykövetet menesszen, ha éppen ez szolgálja az érdekeit. Így járt tavaly például Marie Yovanovitch, az Egyesült Államok kijevi misszióvezetője, aki útjában állt annak, hogy Trump Amerika Ukrajna-politikáját már akkor előre látható idei választási ellenfele, Joe Biden ellenében használja fel. 

Az is előfordul, hogy Trump valamelyik megbízható nagykövetével úgy sakkozik, mintha csak bábu lenne egy táblán. Példa erre Richard Grenell volt berlini nagykövet, akit a Fehér Ház egy időre az amerikai hírszerzés csúcsvezetőjének is kinevezett

De David Cornstein, a kedden lemondott budapesti amerikai nagykövet más tészta.

Státuszát – korát, összeköttetését, vagyonát – tekintve messze a szokványos diplomáciai hierarchián felül állt, ami értesüléseink szerint Washingtonban is feladta a leckét azoknak, akik irányítani akarták volna. 

A semmilyen előzetes diplomáciai tapasztalattal nem rendelkező, 80 éven felüli New York-i ékszerészről, Donald Trump személyes jó barátjáról már 2018-as megérkezésekor sem gondolta senki sem a budapesti diplomáciai életben, hogy tovább marad a magyar fővárosban az elnök 2021 januárjáig szóló mandátumánál, sem pedig azt, hogy ő lesz a mindennapok ura a Szabadság téri külképviseleten. 

Ez ilyen politikai kinevezett alá erős karrierdiplomata dukál első beosztottként, hogy menedzselje az egyik legfontosabb, több száz fős budapesti nagykövetséget. Ezt a feladatot mostantól Marc Dillard látja el ügyvivőként, legalább a jövő év tavaszáig, korábban pedig David Kostelancik első beosztott megbízatása volt. 

Miközben Cornstein a Trumpnál való befolyását is latba vetve is szerepet játszott Orbán Viktor kormányfő tavaly májusi fehér házi látogatásának megszervezésében, a magyar–amerikai kapcsolatok negyedszázada nyögik annak terhét, hogy kizárólag diplomáciai tapasztalattal nem rendelkező ejtőernyősök nyerik el a budapesti képviseletvezetői posztot – afféle hitbizományként.  Charles Thomasszal, az utolsó itteni amerikai karrierdiplomata misszióvezetővel a fedélzetén 1994 januárjában szállt fel a repülőgép.  

Charles Gati amerikai magyar politológus, a kétoldalú kapcsolatok régi alakítója a washingtoni külügy figyelmébe ajánlott tanulmányban bírálta ezt a gyakorlatot; szerinte a közép-európai térség leértékelését jelenti, hogy hozzá nem értőket küldenek Budapestre képviseletvezetőnek. Bő három évnél tovább ráadásul egyik sem maradt nálunk. 

Az amerikai gyakorlat szerint a nagykövetek az elnök személyes megbízottai. 

Rokonok, szeretők, kampányadományozók  

A budapesti politikai kinevezettek között olyanok is voltak, mint 

 

Borítókép: David B. Cornstein az Egyesült Államok budapesti nagykövete mond beszédet az amerikai nemzeti ünnep a függetlenség napja 243. évfordulója tiszteletére rendezett fogadáson a Budapest Kongresszusi Központban 2019. július 9-én. MTI/Koszticsák Szilárd

Rovatok