Index Vakbarát Hírportál

Nemzetközi szabályokat sértenek a kínai termékekre kivetett amerikai büntetővámok

2020. szeptember 16., szerda 15:51

A Trump és Kína közötti kereskedelmi háború már jó ideje dúl. 2018-ban Trump összesen 234 milliárd dollárnyi Kínából érkező terméket vámoltatott meg, ami miatt Kína panaszt tett az Egyesült Államokra a Világkereskedelmi Szervezetnél (WTO). Az ügyben összeült bizottság kedden azt nyilatkozta, hogy

a vámok több nemzetközi szabályt megsértettek, például egy olyan szabályt is, amely kimondja, hogy a szervezet tagjai ugyanakkora vámot vethetnek ki egymásra, mint a többi tagra.

Ugyanakkor nem valószínű, hogy a Világkereskedelmi Szervezet szabályainak gyakorlati hatása lesz, mivel az Egyesült Államok a szükséges időpontokban nem hajlandó megjelenni a meghallgatásokon.

Trump azt mondta, azért vetett ki vámokat Kínára, mert az ázsiai ország intellektuális javakat lopott. Ennél sokkal valószínűbb, hogy az egyre növekvő globális kínai befolyás miatt vette fel a harcot a távol-keleti óriással. Egyébként ebben az évben már aláírt az Egyesült Államok és Kína egy kezdetleges kereskedelmi megegyezést, de a kínai termékek többségén maradt a megemelt vám.

Az Egyesült Államok vezetése már többször is kritizálta a Világkereskedelmi Szervezetet, amiért nem vonta felelősségre Kínát. Az Egyesült Államokat a keddi ülésen képviselő Robert Lighthizer kritizálta a szervezetet, mert szerinte

az ülésen nem vizsgálták meg azt a temérdek bizonyítékot, amelyet az Egyesült Államok szolgáltatott arról, hogy Kína szellemi tulajdont lop.

Kína a WTO eljárását korrektnek és objektívnek nevezte. Kína is megemelte a vámokat az Egyesült Államokból érkező termékekre, de az Egyesült Államok eddig nem tett panaszt emiatt a Világkereskedelmi Szervezetnél – tudta meg a CNN.

Rovatok