Index Vakbarát Hírportál

Személyzet nélküli, folyamatosan cirkáló tengeralattjárókat fejleszt az Egyesült Államok

2020. szeptember 17., csütörtök 08:25 | aznap frissítve

Szembesülve Kína, a Csendes-óceánon folytatott expanziós politikájával, a Pentagon dollármilliárdokat tervez beruházni az Egyesült Államok hadiflottájának fejlesztésébe, hogy  mozgékonyabbá, autonómabbá és halálosabbá tegye.

– mondta egy szerdai tanácskozáson Mark Esper amerikai védelmi miniszter.

A Pentagon 2045-re olyan felszíni és víz alatti hadihajókat akar építtetni, amelyek képesek személyzet nélkül, szakadatlanul cirkálni az óceánokon, és nem tervezi további hatalmas repülőgép-hordozó építését, mert azok csak jelentős haditengerészeti kísérettel tudnak helyet változtatni, ráadásul a néhány évente esedékes karbantartási munkák idejére  hónapokra le kell álljanak .

Vissza kell térnünk ahhoz, hogy a haditengerészet a Reagan-korszakhoz hasonlóan 13 százalékkal részesüljön a katonai költségvetésből a jelenlegi 11 százalék helyett 

– jelentette ki Esper a Rand Corporation nevű amerikai kutató intézet székhelyén tartott tanácskozáson. A Pentagon főnöke megjegyezte, hogy 

A kínai fegyveres erőknek mindenekelőtt a hajózás terén megnyilvánuló destabilizáló tevékenységével szemben az Egyesült Államok képes kell legyen nemcsak arra, hogy Kínát elrettentse minden konfliktustól, de ha szükséges arra is, hogy győztes csatát vívjon meg a tengeren.

Rovatok