Index Vakbarát Hírportál

Egy beteg életébe került a hackertámadás

2020. szeptember 17., csütörtök 22:55

Egy elvétett hackertámadás következtében álltak le egy düsseldorfi kórház informatikai rendszerei. Emiatt egy sürgős felvételre szoruló nő meghalt, miután a támadással érintett kórház nem tudta fogadni, és más városba kellett átszállítani kezelésre.

Az AP hírügynökség szerint a klinikán a probléma múlt csütörtökön kezdődött, ekkor egy „széles körben használt kereskedelmi kiegészítő szoftver” sérülékenységét kihasználó hackertámadás következtében rendszerösszeomlás következett be.

Az összeomlás miatt a klinikán dolgozók nem fértek hozzá a szervereken tárolt adatokhoz, ami gyakorlatilag megbénította az intézmény teljes működését.

A sürgős eseteket máshová kellett átszállítani, az operációkat pedig elhalasztották. 

Nagy valószínűséggel 

zsarolóvírusos támadás érte a német intézményt.

Az észak-rajna-vesztfáliai igazságügyminiszter jelentése szerint a kórházban harminc szervert titkosítottak a támadók, ezek közül az egyiken a zsarolók egy üzenetet helyeztek el, felhívva a címzettet a kapcsolatfelvételre. Ilyenkor általában különböző, jelentős pénzösszegeket követelnek az adatok visszaállítása fejében. A jegyzetet a Heinrich Heine Egyetemnek címezték, aminek része a klinika is, és nem magának a kórháznak.

A düsseldorfi rendőrség felvette a kapcsolatot a zsarolókkal, és közölte az elkövetőkkel, hogy a kórházat, és nem az eredetileg célba vett egyetemet érte a támadásuk, ezzel pedig életeket veszélyeztettek. Az elkövetők ezt követően visszavonulót fújtak, és rendelkezésre bocsátották az adatok visszafejtéséhez szükséges digitális kulcsot. Az igazságügyi miniszter jelentése szerint az elkövetőknek azóta nyoma veszett.

A támadás miatt egy életveszélyes állapotban lévő beteg kezelését  nem tudták időben elkezdeni az orvosok, és ez a nő halálához vezetett. A rendőrség  gondatlanságból elkövetett emberölés gyanúja miatt nyomozást indított ismeretlen tettesek ellen.

A kórházak elleni támadások meglehetősen gyakoriak, azonban 

talán ez az első dokumentált eset, ami emberéletet követelt

mutatott rá a zdnet.com.

Tavaly csak az Egyesült Államokban 764 egészségügyi szolgáltató vált zsarolóvírus áldozatává az Emsisoft által összeállított adatok szerint. Nem ez volt az első eset, hogy ennek következtében sürgősségi betegeket kellett átirányítani egy másik kórházba.

Rovatok