Index Vakbarát Hírportál

Indiában a járvány alatt folyamatosan megsértik a gyermekjogokat

2020. szeptember 18., péntek 13:54

Indiában a koronavírus kezdete óta a gyermekházasság és a gyermekmunka száma gyorsabban növekedett mint az előző év alatt. Egy indiai gyerekek számára létrehozott segélyvonal 17 százalékkal több hívást kapott a járvány alatti időszakban, mint azelőtt.

A tizenhárom éves Rani nyolcadik osztályba járt India egyik legszegényebb régiójában, Orisza államban, amikor a kormány márciusban bevezette a kijárási korlátozásokat, az üzletektől az iskolákig mindent be kellett zárni. Apja, aki tuberkulózissal küzdött, egy hónapon belül talált férjjelöltet lányának. Rani szerencsés volt, mert segítséget kért egy segélyvonalon, és meg tudta akadályozni a kényszerházasságot saját maga és egy iskolai barátja esetében is. A rendőrség, egy helyi civilszervezet és a segélyvonal munkatársai működtek együtt a mentésben. Rani megpróbáltatásai sajnos nem értek itt véget, mert apja nem sokkal az előbbiek után elhunyt. 

Szeretnék minél előbb visszamenni az iskolába, és keményebben tanulni, mint valaha. Most már az én felelősségem is, hogy segítsek anyámnak fenntartani a háztartást.

– mondta Rani a jövőbeli terveiről. 

Egy gyermekek számára létrehozott segélyvonal 17 százalékkal több kényszerházassággal kapcsolatos hívást kapott 2020 nyarán, mint a tavalyi nyáron.

 A növekedésnek az egyik oka a kijárási korlátozások lehetnek, amik miatt több millió indiai veszítette el munkáját és taszította még nagyobb szegénységbe. A BBC által meginterjúvolt gyermekvédelmi szakember szerint a másik ok az az, hogy a szülőktől elvárják, hogy nagy és drága esküvőt szervezzenek gyerekeiknek, de a kijárási korlátozások alatt az esküvők méretét is korlátozták, így azok a szülők, akik ez évre tervezték az esküvőt, előrébb hozták azt, hogy a korlátozásokra hivatkozva spórolhassanak. 

Indiában illegális, hogy 18 év alatt házasodjanak a lányok, de az ország mégis világelső gyermekházasságok számában, a világ összes gyermekházasságának harmada ott köttetik.

UNICEF szerint minden évben legalább másfél millió 18 év alatti lányt kényszerítenek házasságba Indiában.

Rovatok