Index Vakbarát Hírportál

Joe Biden Londont fegyelmezi

2020. szeptember 18., péntek 07:04 | aznap frissítve

Londonnak tiszteletben kell tartani a Belfastban 1998-ban aláírt nagypénteki egyezményt, ha szabadkereskedelmi megállapodást akar kötni Washingtonnal – írta Joe Biden amerikai demokrata párti elnökjelölt a Twitteren csütörtökön. Az ír származású Biden leszögezte, amennyiben elnökké választják, „nem engedi meg”, hogy az észak-írországi béke „a Brexit martalékává” váljék.

Biden megosztotta a képviselőház külügyi bizottsága néhány tagjának nyílt levelét is. A törvényhozók ezt Boris Johnson brit kormányfőhöz intézték, és arra figyelmeztettek benne, hogy az amerikai képviselőház nem fogja támogatni az amerikai–brit kereskedelmi megállapodást, ha a Brexit után nem marad érvényben a nagypénteki békeegyezmény.

Dominic Raab, a brit kormány Washingtonban tárgyaló külügyminisztere szerdán megnyugtatta Washingtont, hogy a nagypénteki megállapodás nincs veszélyben. 

Raab találkozott Nancy Pelosival, a képviselőház demokrata párti vezetőjével is, aki közölte: „esély sincs” arra, hogy az amerikai kongresszus elfogadja az amerikai–brit szabadkereskedelmi megállapodást, ha az Egyesült Királyság – megsértve a nemzetközi egyezményeket – nem tartja tiszteletben a nagypénteki egyezményt.

A nagypénteki egyezményt 1998-ban Tony Blair akkori brit kormányfő és Bertie Ahern, Írország akkori miniszterelnöke írta alá. A megállapodás garantálja a nyitott északír határt. A brit kormány azonban a napokban olyan törvénytervezetet nyújtott be, amely több pontban ellentmond az Európai Unióval tavaly októberben kikovácsolt Brexit-megállapodás egyes sarkalatos fejezeteinek, köztük az északír határ kérdésének is.

(MTI)

(Borítókép: Joe Biden egy eseményen 2020. szeptember 17-én. Fotó: Drew Angerer / Getty Images)

Rovatok