Index Vakbarát Hírportál

Kijárási korlátozást vezet be a madridi autonóm tartomány

2020. szeptember 18., péntek 21:07

A koronavírus-járvány terjedése miatt korlátozzák a szabad mozgást a spanyol főváros hat kerületében.

Korlátozzák a szabad mozgást a madridi autonóm közösség hét településén, valamint a spanyol főváros hat kerületében a jövő héttől a koronavírus-fertőzés terjedésének megfékezése érdekében.

A döntés a terület egyharmadának a lakóit érinti, több mint 850 ezer embert a 6,6 millió lakosú tartományban. Ők hétfőtől csak meghatározott esetekben hagyhatják el a lakhelyük szerinti kerületet vagy települést. Hasonlóan a belépőknek is megfelelő indokkal kell rendelkezniük. Ilyen például a munkavégzés, az egészségügyi ellátás, az idősek vagy rászorulók gondozása, az oktatás, a hivatalos ügyintézés.

Isabel Díaz Ayuso tartományi elnök pénteki sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: minden eszközzel el kell kerülni a térség teljes lezárását jelentő újabb szükségállapot bevezetését, mert az gazdasági katasztrófát jelentene.

Ennek megelőzése érdekében azokat a területeket zárják le, ahol az elmúlt hetekben a legtöbb esetet regisztrálták a régióban, az érintett zónákban szűrték ki a fertőzöttek egynegyedét.

A két hétre elrendelt intézkedések főként a kereskedelmet és a vendéglátást érintik. Felére csökkentik az üzletekben, éttermekben egyszerre fogadható vásárlók, vendégek számát, a nyitva tartást pedig legfeljebb este 22 óráig engedélyezik.

Isabel Díaz Ayuso  bejelentése szerint a tartomány teljes területén tízről hat főre csökkentik a társas érintkezés maximálisan engedélyezett létszámát legyen szó nyilvános vagy magánrendezvényről. A politikus hétfőn egyeztet Pedro Sánchez miniszterelnökkel is a járványhelyzet kezeléséről.

Spanyolországban az elmúlt 24 órában 4697 fertőzéses esetet regisztráltak és 90 beteg hunyt el halálos kórban.  Az ibériai országban 660 ezren kapták el a koronavírust, és több mint 30 ezren vesztették életüket. Spanyolország a világ 8. legfertőzöttebb országa. A teljes népesség közel másfél százalékát fertőzte meg a vírus. 

Rovatok