Index Vakbarát Hírportál

Szuperszámítógép épül: megváltozhat Európa jövője

2020. szeptember 18., péntek 18:19 | aznap frissítve

Az Európai Bizottság közös, nagy teljesítményű számítógép építését tűzte ki célul, az erre vonatkozó rendeletet ma hozták nyilvánosságra – írja az MTI. A projekt célja, hogy az EU vezető szerepre tegyen szert a kvantuminformatika területén. közölte Thierry Breton belső piacért felelős biztos Brüsszelben pénteken.

Nyolcmilliárd euró (mintegy 2,8 ezer milliárd forint) hívható le a programra az új javaslat szerint.

A szuperszámítógép oroszlánrészt vállal majd az EU gazdaságának megerősítésében. Alapvető eszköz lesz az új digitális stratégiában a nagy adathalmazok elemzésétől a mesterséges intelligencián és a felhőalapú technológiákon át a kiberbiztonságig.

A technológiát több mint 800 európai tudományos, egészségügyi és ipari alkalmazásban lehet majd hasznosítani.

A kvantumszámítógép képes lesz olyan mennyiségű adathalmazokat kezelni és csoportosítani, amelyre a normál, bináris számítógépek képtelenek, mivel a számításokat egymással párhuzamosan hajtja végre.

Magyarország is részt vesz a fejlesztésben. A Nemzeti Kvantumtechnológiai Program 2018 óta működik. A program egyik célja a titkosított információk gyors és biztonságos továbbküldése. Ezenkívülegy atom-foton interfész építése, amellyel egy fotonban hordozott kvantuminformációt beírhatnak egy atomba, így az hosszú ideig tárolható,ezt hívják kvantummemóriának, és úgy emlegetik, mint a jövő információtárolási eszközét. 

A szuperszámítógépet használhatják a molekuláris biológiában, a titkosítás és információbiztonság területén, de hogy egy hétköznapi példát hozzunk, a forgalom előrejelzésére is. 

Rovatok