Index Vakbarát Hírportál

Egyszerre 18 kínai harci gép sértette meg a tajvani légteret

2020. szeptember 19., szombat 05:49

Egy előre bejelentett hadgyakorlaton résztvevő kínai harci gépekből álló  kötelék megsértette Tajvan légterét. A lépés válasz volt az elmúlt közel fél évszázad legmagasabb rangú amerikai vezetőjének látogatására. Ez a hír önmagában nem kellene hogy meglepetést okozzon, a kötelék mérete azonban önmagában üzenet.

Az amerikai külügyminisztérium kereskedelemért felelős helyettes államtitkára, Keith Krach csütörtöki  megérkezése éles kritikákat váltott ki a kínai fél részéről. 

A mai napon két H-6 bombázó, nyolc J-16 vadász, négy J-10 vadász és négy J-11 vadász lépte át a a Tajvani-szorosban felező vonalát, és ezzel belépett Tajvan délnyugati légvédelmi övezetébe

- tájékoztatta a közvéleményt angol nyelvű üzentében Tajvan védelmi minisztere. 

A két ország között fennálló feszültség miatt harci repülőgépek általában kerülik a területet, ebben az esetben egyértelmű volt a szándék. A légtérsértőket a tajvani légierő készültségi őrjárata fogta el, és a légvédelem rakétarendszereit is aktiválták a fenyegetés elhárítására. 

Több tajvani kormányzati szereplő köztük az elnök, Caj Ing-ven (Tsai Ing-wen) is aggodalmát fejezte ki a hasonló incidensek növekvő száma miatt, amelyek könnyen egy nagyobb konfliktushoz vezethetnek. 

Rovatok