Index Vakbarát Hírportál

Meghalt Ruth Bader Ginsburg liberális ikon, az amerikai legfelsőbb bíróság prominens tagja

2020. szeptember 19., szombat 07:16

Elhunyt az amerikai szövetségi legfelsőbb bíróság egyik tagja, a 87 éves Ruth Bader Ginsburg - jelentette be péntek este maga a testület, amely az alkotmánybíróság szerepét tölti be az Egyesült Államokban. Helyi idő szerint péntek délután hunyt el washingtoni otthonában, a családja körében hasnyálmirigyrákban.

Ruth Bader Ginsburg volt a legfelsőbb bíróság legidősebb tagja, a női jogok egyik élharcosa, liberális ikon és mindössze a második nő, aki a testületben helyet foglalhatott. Halála nemcsak a kilenctagú  legfelsőbb bíróság összetételében hoz változást, évtizedekre meghatározhatja az egész amerikai jogértelmezést is, eddig ugyanis öt konzervatív és négy liberális tagja volt a testületnek, egy újabb, Donald Trump által jelölt konzervatív bíró felborítaná ezt a törékeny egyensúlyt. Az amerikai elnök eddig két szövetségi bírót ültetett be a legfelsőbb bíróságba – Neil Gorsuchöt 2017-ben, Brett Kavanaugh-t pedig 2018-ban –, de ők olyan szövetségi bírók helyét foglalták el, akiket republikánus elnökök jelöltek. Ruth Bader Ginsburg 1993-ban az akkori demokrata párti elnök, Bill Clinton jelölésére lett a testület tagja.

Mindez azt jelenti, hogy az új legfelsőbb bíró személye Donald Trump  legnagyobb politikai öröksége lehet.

Péntek éjjel az amerikai politikai élet személyiségei párthovatartozástól függetlenül méltatták szerepét az Egyesült Államok történetében. A minnesotai kampánykörúton lévő  Donald Trump elnök „nagyszerű asszonynak” nevezte. 

Mitch McConnell, a szenátus republikánus többségének vezetője szintén kifejezte részvétét, és közleményben szögezte le, hogy kész megszervezni a szenátusi szavazást az utódjáról, amennyiben Donald  Trump elnök jelöli az új bírát. „Ígéretet tettünk arra, hogy együtt dolgozunk az elnökkel, és támogatjuk programját, nevezetesen a választásait a szövetségi bírói posztokra. Ígéretünket ezúttal is meg fogjuk tartani” – írta közleményében a politikus. A szenátus kisebbségben lévő demokrata párti csoportjának vezetője, Chuck Schumer ezt azonnal visszautasította a Twitteren, azzal érvelve, hogy Ruth Bader Ginsburg utódjáról majd az elnökválasztás után kell dönteni. Joe Biden demokraták elnökjelölt szintén így foglalt állást. „A választóknak meg kell választaniuk az elnököt és az elnöknek javasolnia kell egy bírát a szenátusnak” – írta.

A legfelsőbb bírók jelölésének és megválasztásának átlagos időtartama 69 nap. A 2020-as elnökválasztásig még 45 nap van hátra. Új legfelsőbb bíró jelölése ellen szól az is, hogy 2016-ban a republikánusok hiúsították meg a demokrata elnök, Barack Obama jelöltjének, Merrick Garlandnek a meghallgatását is nem sokkal az akkori elnökválasztás előtt.

Az amerikai közszolgálati rádió (NPR) arról számolt be, hogy Ruth Bader Ginsburg a halála előtti napokban unokájának diktált nyilatkozatában állítólag azt mondta,  „leghőbb vágya”, hogy az utódját csak a november 3-i elnökválasztás után válasszák meg. Donald Trump valószínűleg tisztában lehetett a legfelsőbb bíró rossz egészségi állapotával, a napokban már nyilvánosságra hozott egy olyan, 20 nevet tartalmazó listát, amelyen a lehetséges bírójelölteket nevezte meg.

Rovatok