Index Vakbarát Hírportál

Ománba költözött az utolsó zanzibári szultán

2020. szeptember 20., vasárnap 18:47

Kilencvenegy éves korában végre a családjához költözhetett Ománba Zanzibár egykori szultánja – számolt be a Guardian.

Jamshid bin Abdullah al-Said az apja halála után lett szultán, 1963-ban. Még ugyanabban az évben a szigetek, melyek 22 mérföldre vannak Tanzániától, kimondták az elszakadást a Brit Birodalomtól. Egy hónapig volt csak szultán, amikor kikiáltották a köztársaságot.

A királyi palotát felforgatták a lázadók, ő maga a jachtján Ománba menekült. Ott elutasították a letelepedési kérelmét, ezért Nagy-Britanniába hajózott 61 fős kíséretével, családtagokkal, a királyi udvar tagjaival és a személyzettel.

Londonban gyorsan fogyott a pénze, már két hét után a Buckingham-palota árnyékából a Hyde Park sötétebbik részére kényszerült, ahol szintén szállodában lakott.

1964-ben a nagylelkű brit állam százezer fonttal támogatta meg a hányatott sorsú szultánt. Ez az összeg lehetővé tette, hogy a szellős dél-angliai Southsea-ben telepedjen le, egy bérelt kétszintes házban.

Ötvenhat éves koráig élt a nyaralóhelyen. Ned Donovan angol író, aki folyamatosan követte a szultán életét, azt mesélte: a városban senki még csak nem is hallott a szultánról.

Az utóbbi években több ezer zanzibári állampolgár emigrált Ománba, beleértve a szultán hét gyerekét is. Abdullah azonban csak idén szeptemberben költözhetett a családjához. Korábban attól tartottak, hogy a jelenléte biztonsági kockázatot hordoz magában, mivel távoli rokonságban áll a jelenlegi szultánnal.

Cikkünk korábbi változatában tévesen jelent meg, hogy a szultán elhunyt. A hibáért olvasóink elnézését kérjük – a szerk.

Rovatok