Index Vakbarát Hírportál

Navalnij a berlini kórházból jelentkezett az Instán

2020. szeptember 20., vasárnap 07:42

A súlyos mérgezés gyanújával Németországba szállított Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus szombaton fényképet osztott meg magáról az Instagramon. A berlini Charité kórházból köszönetet mondott orvosainak, hogy megmentették.

Élő halott voltam, amikor ide kerültem, de önöknek hála minden esélyem megvan arra, hogy ismét színvonalas életet éljek egy modern társadalomban

– írta az orosz ellenzéki politikus, aki a fotón egy lépcsőházban áll, és a korlátba kapaszkodik.

Nemrég még az ismerőseit sem ismerte meg, beszélni is alig tudott, járni pedig egyáltalán nem. Úgy jellemezte az állapotát, hogy gyengének érzi magát, és hosszú felépülésre számít.

A Charité kórház hétfőn közölte, hogy javul a politikus állapota, és már nincs szüksége lélegeztetőgépre.

Alekszej Navalnij, Vlagyimir Putyin elnök egyik legismertebb bírálója augusztus 20-án lett rosszul, és kómába esett a Tomszk–Moszkva repülőjáraton. Az ellenzéki politikus a szeptember 13-i helyi választásokra készülő ellenzéki jelöltekkel találkozott, és a helyi tisztségviselők korrupciós ügyeiről forgatott videókat. A repülőgép egészségügyi kényszerleszállást hajtott végre Omszkban, ahol Navalnijt helyi és Moszkvából a helyszínre küldött szakemberek vették kezelésbe, néhány nappal később a hozzátartozók kérésére Berlinbe vitték. Követői azt állították, hogy a politikust megmérgezték, amit az orosz állami vezetők többször visszautasítottak.

A 44 éves Navalnij szervezetéből vett minták alapján a német hadsereg vegyifegyver-szakértői megállapították, hogy az ellenzéki politikust az egykori Szovjetunióban kifejlesztett Novicsok harci idegmérgek egyik fajtájával mérgezték meg. Ezt egy francia és egy svéd laboratóriumi vizsgálat is alátámasztotta.

Rovatok